Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige laat motorrijder liggen: berisping

De tuchtrechter heeft een verpleegkundige berispt omdat hij een motorcoureur tijdens de grasbaanraces in Vledderveen niet aan zijn verwondingen heeft geholpen.
motor.jpg
De motorrijder liep bij het ongeluk ernstige brandwonden op.

De 19-jarige motorcoureur raakte tijdens een grasbaan motorrace met zijn been een andere motor, viel en werd meters meegesleurd op hoge snelheid. Hij liep daarbij ernstige (brand)wonden op aan zijn been. De verpleegkundige – afkomstig uit Vlaanderen – was tijdens de motorrace als verpleegkundige ingehuurd. Naast hem waren er geen andere verpleegkundigen of medici aanwezig tijdens de race.
Bij een eerder ongeval dezelfde dag was een meningsverschil ontstaan tussen de verpleegkundige en de twee aanwezige EHBO-medewerkers. De discussie ging over de vraag wanneer een verpleegkundige moest komen opdraven en wanneer niet. ‘Ze werden erg persoonlijk en zeiden dat ik niet deskundig was,’ aldus de verpleegkundige. Daarop besloot hij niet in het midden van de grasbaan te gaan staan, maar zich te distantiëren van de twee EHBO-medewerkers door bij het omroephokje te gaan staan. Normaal gesproken stond de verpleegkundige tijdens een motorrace altijd in het midden van de racebaan, zoals ook de afspraak was. 

Hinkelen naar de EHBO

Toen het ongeval met de 19-jarige motorrijder gebeurde, heeft de verpleegkundige dit niet gezien. Hij hoorde ervan toen dit werd omgeroepen. Later zag hij het slachtoffer met ondersteuning naar de medische behandelruimte van de EHBO hinkelen. Een tijdje hierna hoorde de verpleegkundige dat er een ambulance was opgeroepen. Toen de ambulance het slachtoffer ruim een half uur later meenam naar het ziekenhuis, hoorde de verpleegkundige dit eveneens via de omroep. Hij heeft tijdens het hele gebeuren geen enkele keer hulp aangeboden.  

Meer artikelen lezen over verpleegkundigen die voor de tuchtrechter moesten verschijnen? Klik dan hier >>

De verpleegkundige werd verweten dat hij het slachtoffer niet aan zijn verwondingen heeft geholpen en hem geen pijnstilling heeft gegeven. Hij heeft niet de zorg verleend die hij als verpleegkundige behoorde te verlenen. Als verweer werd aangedragen dat de verpleegkundige een meningsverschil met de EHBO-medewerkers had. Hierop werd afgesproken dat de EHBO eerst op een incident zou reageren om de ernst van de situatie in te schatten. Wanneer nodig zouden zij de verpleegkundige een seintje geven. Dat seintje heeft hij nooit gekregen. De verpleegkundige had oogcontact met de EHBO-medewerkers, maar zijn hulp werd niet ingeroepen. Daarom had de verpleegkundige naar eigen zeggen geen reden om te verwachten dat zijn hulp nodig was.

Tekort geschoten

Als enig aanwezige verpleegkundige was de verpleegkundige eindverantwoordelijk voor de medische zorg aan en behandeling van patiënten tijdens de motorrace, aldus het tuchtcollege. Aangezien de verpleegkundige zich na een meningsverschil bewust heeft afgezonderd van de EHBO-medewerkers en hierdoor niet goed beschikbaar was voor overleg, is hij tekortgeschoten in zijn rol als verpleegkundige. Hij kon op deze afstand de ernst van de situatie niet beoordelen. Hij had als eindverantwoordelijke proactief moeten vaststellen of zijn medische kennis en zorg nodig waren toen hij hoorde van klagers ongeval en had deze triage niet moeten overlaten aan de EHBO-medewerkers. Oogcontact houden met EHBO-medewerkers vanaf de zijlijn is onvoldoende om invulling te geven aan zijn medische eindverantwoordelijkheid, vindt het tuchtcollege.

De openbaarmaking van een tuchtmaatregel heeft een enorme impact op verpleegkundigen. Lees meer >>

Toen werd omgeroepen dat een ambulance was opgeroepen, had de verpleegkundige in ieder geval moeten beseffen dat zijn hulp nodig was. Hij had op eigen initiatief naar de EHBO-post moeten gaan. Dat hij dit heeft nagelaten, klemt te meer omdat de verpleegkundige aangaf dat hij na een eerder ongeval die dag twijfels had over het inschattingsvermogen van de EHBO-medewerkers. Dat had juist een les moeten zijn om extra waakzaam te zijn, vindt het tuchtcollege. Door er bewust voor te kiezen geen hulp aan te bieden, heeft verweerder laakbaar gehandeld. ‘Van een verpleegkundige mag worden verwacht dat hij zich in een dergelijke situatie niet laat leiden door zijn emoties en ook in het geval van een meningsverschil met collega’s prioriteit geeft aan het bieden van zorg aan patiënten’, meldt het rechtbankverslag. De verpleegkundige had eerder moeten inzien dat er na het meningsverschil met de EHBO-medewerkers sprake was van een zodanig verstoorde werkrelatie, dat hij geen verantwoorde zorg meer kon leveren. Dit had hij gelijk moeten aangeven bij de organisatie van de motorrace, zodat maatregelen hadden kunnen worden getroffen.

Oordeel tuchtcollege

Uiteindelijk concludeerde het tuchtcollege dat de klacht gegrond is. Het tuchtcollege koos voor een berisping, waarmee zij het laakbare karakter van zijn handelswijze tot uitdrukking brengt. Uit het rechtbankverslag: ‘Met een waarschuwing kan niet worden volstaan. Anderzijds is er onvoldoende aanleiding een zwaardere maatregel dan een berisping op te leggen.’

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, waarin regelmatig tuchtrechtzaken en hun achtergrond worden behandeld
Meer info over abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.