Bernhoven biedt interne NLQF6-opleiding tot regieverpleegkundige

In Bernhoven kunnen verpleegkundigen die hbo-v of een czo-vervolgopleiding hebben gedaan, intern een scholing tot regieverpleegkundige volgen. De opleiding kreeg de NLQF6 erkenning. Alle verpleegkundigen op de ic en de seh zijn volgens het ziekenhuis regieverpleegkundige.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
verpleegkundige klompen
Foto: ANP

Dat meldt het ziekenhuis op haar site.

Het scholingsprogramma, ‘Leiderschap en ontwikkeling voor regieverpleegkundigen’, duurt 13 maanden en leidt op tot bachelorniveau. Verpleegkundigen die het met succes afronden, mogen zich binnen de overgangsregeling van het wetsvoorstel BIG II registreren als regieverpleegkundige, stelt Hanneke Peters. Zij is als VAR-voorzitter lid van de stuurgroep functiedifferentiatie van Bernhoven. Ze vertelt dat in januari 2018 50 verpleegkundigen startten, evenals dit jaar januari. Het is de bedoeling dat de opleiding tot omstreeks 2022 gevolgd kan worden.
Het aanvragen van de NLQF6-erkenning nam 9 maanden in beslag.

Ook voor gespecialiseerd verpleegkundigen

In het wetsvoorstel van

5
8723

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

5 REACTIES

 1. “Als Bernhoven hebben we toen toch gezegd: om op de seh of ic te werken heb je een hbo werk- en denkniveau nodig. Of je nu initieel inservice- mbo- of hbo-opgeleid bent doet er niet toe, iedereen op deze afdeling is regieverpleegkundige”. Hier heb ik dus moeite mee, een ziekenhuis als Bernhoven die zelfstandig invulling gaat geven aan wetgeving die nog niet eens door de 2e Kamer is. Of Bernhoven vindt dat IC en SEH dat… is totaal niet relevant. De wetgeving moet duidelijk zijn hierover en dat kan – zoals de plannen nu erbij liggen – loodrecht op de mening van Bernhoven zijn. Stop toch met deze onzin verkondigen, zorg gewoon dat er duidelijke wetgeving komt en ga dan op ziekenhuis niveau je organisatie vormgeven zoals je wilt. Maar doe nu niet alsof je de vrijheid hebt dat zelf in te vullen. Daarbij denk ook aan je O&G, je Kinderverpleegkundigen, je oncologieverpleegkundigen, je dialyse verpleegkundigen, enz.

 2. Lees alle reacties
 3. Het wetsvoorstel is nog niet eens in stemming en nu zijn er al allerlei aanpassingen, lapmiddelen en vrijstellingen, waardoor de titel regieverpleegkundige niet meer eenduidig is, maar een veelkleurige strandbal.
  Gewoon niet doen deze exercitie.
  Maak van verpleegkundigen, ongeacht hun (voor-)opleiding(en) pas een regieverpleegkundige als ze qua kennis en kunde dit niveau bereikt hebben. Verplegen is met name een doe-job en niet alleen een denk-job!
  Straks is er niet voor iedereen een functie als regieverpleegkundige beschikbaar ook al heb je nog zo je best gedaan om aan de eisen te voldoen.Dat zal dan de tweede demotivatie zijn naast die van de degradering die nu gevoeld wordt bij dit wetsvoorstel.Weghalen dit voorstel en een nieuw voorstel maken die de verpleegkundigen wel waardeert!

 4. Is dit dan de oplossing?
  En wordt dan over 5 jaar getoetst of een ieder ook daadwerkelijk als regie verpleegkundige heeft gewerkt? Want opleiden is 1 maar intrinsieke motivatie , tijdsinvestering , financiële middelen is 2.
  Ik ben wel benieuwd of dit voor alle gespecialiseerd verpleegkundige ingezet gaat worden.
  Staat daar ook een hogere inschaling in FWG tegenover?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.