Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroep verpleegkundige in aanzien gestegen

De status van de verpleegkundige is aanzienlijk gestegen.
1verpleegkundigen.jpg
Het beroep verpleegkundige is van plaats 54 naar 42 geklommen.

Dit blijkt uit onderzoek door Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht en beleidsadviesbureau Ecorys, die hierover het rapport Status en imago van de leraar in de 21e eeuw publiceerden. Zij maakten op basis van hun onderzoek een zogenaamde ‘beroepsprestigeladder’, een ranglijst met 138 beroepen. Op deze lijst duikelen leraren basisonderwijs van plek 42 naar 69 ten opzichte van tien jaar geleden. Verpleegkundigen zijn opvallende klimmers op de ladder: in 35 jaar zijn zij gestegen van plaats 54 naar 42. De ‘hoofdverpleegkundige in instelling voor verstandelijk gehandicapten’ staat zelfs op de dertigste plaats. In percentages kun je het aanzien van de verpleegkundige meten in 65,69 procent. In de top 5 staan de chirurg, rechter, burgemeester, internist en advocaat. De kaartverkoper in een pretpark, medewerker aan de lopende band in een fabriek en vuilnisman staan onderaan de lijst. 

Er werken maar weinig verpleegkundigen die ouder dan zestig jaar zijn, en ook de mannen zijn erg ondervertegenwoordigd, blijkt uit recent onderzoek. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.