Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Beroepsprofielen nu vertalen naar de praktijk’

Minister Schippers reageerde vorige week voor het eerst op het advies voor de nieuwe beroepsprofielen. Aan beroepsvereniging V&VN nu de taak om de profielen – samen met andere relevante partijen – verder uit te werken. V&VN-voorzitter Henk Bakker over de reactie van Schippers.
'Beroepsprofielen nu vertalen naar de praktijk'

1. Eindelijk, anderhalf jaar na de presentatie van de plannen geeft minister Schippers haar reactie op de nieuwe beroepsprofielen.  Tevreden?

‘Hoewel we liever eerder aan de slag waren gegaan met de nieuwe beroepsprofielen, zijn we blij met deze volgende stap. Vanzelfsprekend geven we graag gehoor aan het verzoek van minister Schippers om, samen met VWS, alle veldpartijen om de tafel te brengen.  Voor de toekomst van de zorg is het immers essentieel dat we samen de route verder uitstippelen.’

2. Een van de elementen die Schippers graag verder uitgewerkt wil zien, is het onderscheid tussen de mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundige. Hoe kan dit onderscheid volgens u worden aangescherpt?

‘Het ontbreken van een duidelijk onderscheid is misschien wel de belangrijkste aanleiding voor de nieuwe beroepsprofielen. V&VN vindt dat de nieuwe beroepsprofielen al een behoorlijk scherp onderscheid in verantwoordelijkheden en taken aanbrengen. In samenwerking met alle veldpartijen moet dit vertaald worden naar de praktijk: in de instellingen, in de curricula van de zorgopleidingen. Daarbij is ook interessant: wat is een goede mix van deskundigheidsniveaus in een team? Dat kan per sector en per patiëntengroep verschillen. Elk van de vakgenoten binnen het beroepenhuis heeft haar eigen rol in de zorg.’

Er moet een oplossing komen voor de verdeeldheid over de titel ‘zorgkundige’, schrijft minister Schippers in haar reactie op de nieuwe beroepsprofielen. Lees meer

3. Is de titel ‘zorgkundige’ nu definitief van de baan?

‘Al na de presentatie van de nieuwe beroepsprofielen kwamen er uiteenlopende reacties op deze titel, ook vanuit onze beroepsgroep zelf. Ik heb al eerder gezegd: het zou jammer zijn als we de discussie voeren over de naam, terwijl we het over de inhoud en de noodzaak tot vernieuwing behoorlijk eens zijn. V&VN heeft geen suggesties voor een nieuwe titel.  Het is een lastig vraagstuk, dat de Stuurgroep V&V2020 natuurlijk ook al zorgvuldig heeft afgewogen.  In de bijeenkomst met de veldpartijen komt de titel en mogelijke alternatieven daarvoor, zeker aan de orde.’

4. In tegenstelling tot wat V&V2020 adviseerde, wil minister Schippers dat ook de mbo opgeleide professional een artikel 3 beroep blijft. Zij vindt tuchtrecht voor beide zorgprofessionals noodzakelijk. Wat vindt u daarvan?

‘V&VN is nog steeds voorstander van het advies van de stuurgroep: de complexiteit van de zorg die gezien de transitie op iedereen afkomt is dermate groot, dat toezicht en tussenkomst voor de mbo-er goed geregeld moet blijven. Dit kan zelfs betere waarborgen bieden dan tuchtrecht. Daarvoor is noodzakelijk dat de mbo-er een gedegen opleiding heeft (vaardigheden, ziektebeeld, bijwerkingen, complicaties), er moeten schriftelijke protocollen beschikbaar zijn gebaseerd op richtlijnen en de bekwaamheidseisen moeten goed zijn uitgewerkt. Als we naar de ouderenzorg kijken waar de mbo-professional ook zal werken, ontbreken daar bijvoorbeeld veelal richtlijnen. Maar in een open gesprek is V&VN bereid ons standpunt te heroverwegen, in samenspraak met de andere veldpartijen.’

5. Op woensdag 9 oktober volgt opnieuw een  rondetafelgesprek. Kunnen verpleegkundigen hier ook aan deelnemen?

Bij de totstandkoming van dit nieuwe beroepenhuis zijn in 2011 bijna 1.000 verpleegkundigen en verzorgenden betrokken geweest. Een dergelijke ronde van rondetafelgesprekken komt er nu niet weer. Er komt vooralsnog 1 bijeenkomst, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter prof. dr. Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daar brengen we op verzoek van de minister alle relevante veldpartijen bij elkaar, zoals de werkgevers in de verschillende sectoren, opleiders in mbo en hbo en de vakbonden. V&VN vertegenwoordigt daar natuurlijk de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden. Het is echt een volgende stap, met het  nieuwe beroepenhuis als basis.

1 REACTIE

  1. Ik moet toch werkelijk een beetje meewarig glimlachen bij het lezen van dit interview. De minister heeft eigenlijk de twee belangrijkste pijlers van V&VN2020 onderuit gehaald, nl. het schrappen van de term ‘verpleegkundige’ voor MBO opgeleiden en het niet meer plaatsen van MBO opgeleiden onder Artikel 3 en dus het tuchtrecht. Daarnaast heeft de minister medegedeeld dat de MBO verpleegkundige ‘recht’ dient te worden gedaan. Hoe je deze uitspraken ook verpakt, in mijn opinie kan dit voorstel van V&VN terug naar de tekentafel.
    Wat ik overigens wel storend vind is de uitspraak van Dhr. Bakker dat ‘het noodzakelijk is dat de MBO’er een gedegen opleiding heeft’, daarmee implicerende dat dat nu zeker niet het geval zou zijn. Ik geloof niet dat deze houding de zakelijkheid van de discussie zal bevorderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.