Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Beroepsprofielen slecht verkocht’

Een jaar nadat de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden werden gelanceerd is er nog steeds veel emotie rond de inhoud. Henk Bakker, voorzitter van V&VN weet wel waarom: ‘Er is onzekerheid of het profiel van zorgkundige voldoende aantrekkelijk is voor de grote groep mensen die nu op niveau 3 en 4 werken. We zitten nu met deze discussie omdat het proces slecht verkocht is.’
‘Beroepsprofielen slecht verkocht’

Inzoomen op zorgkundige

Bakker trad bijna een jaar geleden aan als voorzitter van V&VN: de nieuwe beroepsprofielen lagen toen net op tafel. Het was hem meteen al duidelijk dat het vooral belangrijk werd om draagvlak te creëren voor de zorgkundige. En dat is het nog steeds. In een interview met TvZ, tijdschrift voor verpleegkundig experts, zegt Bakker: ‘We moeten vooral inzoomen op het profiel van de zorgkundige en op het niveau daaronder, waar ook een grote groep mensen werkt. We merken in het mbo-veld en bij Actiz dat er ook veel emotie zit op het punt van de inhoud, omdat men het gevoel heeft dat het een downgrading is ten opzichte van de verpleegkundige rol nu. Het mbo is van mening dat verpleegkundige niveau 4 een belangrijk uithangbord is voor de leerlingen die naar het ROC gaan.’

‘Titel niet belangrijkst’

Bakker denkt dat als er een goede vertaalslag gemaakt wordt voor de zorgkundige, de titel uiteindelijk niet meer het belangrijkste is en het weer om de inhoud draait: ‘Ik hecht zelf niet aan die titel, ik geef ’m graag voor een betere. Als het maar niet weer verpleegkundige wordt, want dan blijft het onduidelijk. De sentimenten zitten ook bij de onduidelijkheid in relatie tot de wet BIG. Ook de zorgkundige heeft een positie in die wet. Haar werkzaamheden liggen in het verlengde van die van de verpleegkundige. In de nieuwe chronische zorg gaan zich vragen voordoen die een ander type deskundigheid vereisen en dan wordt dit beroep weer veel aantrekkelijker.

Rol V&VN

Bakker benadrukt dat het beroepenhuis niet van V&VN op zichzelf is. ‘Het profiel is voor en door de beroepsgroep zelf tot stand gekomen. Dat is een sterk punt, maar creëert tegelijkertijd afstand naar de stakeholders met hun eigen belangen. Werkgevers moeten hun functies opvullen en zijn bevreesd voor prijsopdrijvende werking bij hogere fwg’s.’ Bakker vindt wel dat V&VN de verantwoordelijkheid heeft om het stuk handen en voeten te geven. ‘Daarbij zijn we wel afhankelijk van het standpunt van VWS. Dat zou er eigenlijk november vorig jaar al zijn. We willen de dialoog op basis van dat standpunt organiseren, want dat geeft een soort routing. We hopen dat we het voortouw kunnen nemen voor verdere uitwerking.’

Het volledige interview met Henk Bakker staat in het nieuwste nummer van TvZ, tijdschrift voor verpleegkundig experts, dat binnenkort verschijnt. Neem een abonnement op TVZ.

1 REACTIE

 1. Beste dhr. Bakker,
  Waarom opnieuw het wiel uitvinden over een nieuwe titel, nl die van zorgkundige.
  Veel weerstand en weer een nieuwe term, de zorgvrager begrijpt er nu al helemaal niets meer van,van al die verschillende niveau’s.
  Waarom, voor een ieder duidelijk en een ’titel’met status, niet de term verpleger/verpleegster terug invoeren. je bent geen verzorgende en geen verpleegkundige er tussen dus, verpleger of verpleegster duidelijk toch!
  En deze tekst ook nog eens in Jip en janneke taal, duidelijk zijn is niet moeilijk.
  Succes met de keuze.
  Groet: een verpleger.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.