Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsverbod via tuchtrecht nu mogelijk

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg dat een beroepsverbod binnen het tuchtrecht regelt. Als er sprake is van ernstig gevaar voor patiënten kan de tuchtrechter de BIG-geregistreerde zorgverlener een beroepsverbod opleggen.
overdosering
(Foto: Fotolia)
Het gaat om ernstig gedrag, waarbij de tuchtrechter vindt dat iemand niet geschikt is het eigen beroep uit te oefenen, maar ook niet geschikt is een ander beroep in de zorg uit te oefenen waarbij hij (een categorie van) patiënten behandelt. Gedacht kan worden aan een zorgverlener die een ernstig zedendelict, een ernstig geweldsdelict of een levensdelict heeft gepleegd. Het wetsvoorstel treedt naar verwachting begin 2019 in werking.

Beroepsverbod

Op dit moment kan de tuchtrechter een BIG-geregistreerde doorhalen in het BIG-register. Dit betekent dat die persoon de beroepstitel niet meer mag gebruiken (zoals ‘verpleegkundige’). Ook mag hij dan niet zelfstandig voorbehouden handelingen verrichten. Wel mag hij dan in opdracht en onder toezicht van een nog wel BIG-geregistreerde werken. Door het wetsvoorstel kan de tuchtrechter ook verbieden dat iemand patiënten of een categorie van patiënten behandelt en in opdracht en onder toezicht van een BIG-geregistreerde werkt.

Verder verduidelijkt het wetsvoorstel dat het tuchtrecht ook van toepassing kan zijn op gedrag van een BIG-geregistreerde in een ander beroep dan het BIG-beroep of in zijn privéleven. Het gaat dan om ernstig gedrag dat niet past bij de beroepsuitoefening. Ten slotte krijgt de inspectie de mogelijkheid om een zorgverlener vanwege ernstig gedrag direct op non-actief te stellen in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter (de last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten).

Eerder kon de tuchtrechter een BIG-geregistreerde alleen doorhalen in het BIG-register. Dat betekent dat een verpleegkundige of andere BIG-geregistreerde zorgverlener zijn beroepstitel niet meer mag gebruiken en niet zelfstandig voorbehouden handelingen mag verrichten zoals opereren of geneesmiddelen voorschrijven. Wél kon nog in opdracht en onder toezicht van een andere BIG-geregistreerde gewerkt worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.