Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsverbod voor ontucht plegende verpleegkundige

Een oud-medewerker van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen mag het beroep van verpleegkundige niet meer uitvoeren. De 28-jarige man was in 2009 veroordeeld voor een zedendelict en heeft daarna opnieuw slachtoffers gemaakt.
Beroepsverbod voor ontucht plegende verpleegkundige

Het ziekenhuis was bij het aannemen van de verpleegkundige in oktober 2009 niet op de hoogte van zijn verleden, zo reageert het ziekenhuis in een persbericht.

Het Atrium Medisch Centrum meldt aan de NOS dat de man meer dan drie slachtoffers heeft gemaakt. Het ziekenhuis wil niet zeggen om hoeveel mensen het gaat, maar wel dat het er in ieder geval minder dan tien zijn. De eerste klacht tegen de verpleegkundige kwam in april 2012, van een patiënte die ’s nachts seksueel misbruikt zou zijn in de time-outkamer van de afdeling. Na een coaching traject werd de verpleegkundige weer toegelaten in de nachtdienst. Begin 2013 ging de verpleegkundige weer de fout in: een andere patiënte deed aangifte tegen hem wegens verkrachting. Naast de patiënten, klaagde ook een voormalig stagiaire over seksueel getinte berichten die de man haar stuurde via Facebook. De man werd ontslagen en het ziekenhuis diende een tuchtklacht tegen hem in. Pas tijdens het politieonderzoek kwam de eerdere veroordeling van de man naar voren.

Verpleegkundige verdacht van seksueel misbruik

Vorig jaar berichtte Nursing al over het seksuele misbruik. Lees meer >>>

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Hoewel de verpleegkundige het seksueel misbruik ontkent, meent de tuchtrechter dat voldoende vaststaat dat hij zich herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jonge vrouwelijke patiënten. Het Atrium MC liet in een reactie aan het ANP weten dat toen de man in 2009 in dienst kwam, niet alle verpleegkundigen werden gescreend. Naar aanleiding van de gebeurtenissen is dat veranderd, allereerst op de psychiatrische afdeling waar de man werkte. Vanaf volgend jaar moeten álle verpleegkundigen in het ziekenhuis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben, aldus een woordvoerster.

Lees hier het verslag van het Tuchtcollege

Klik hier om het volledige  verslag van de Tuchtcollege te lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.