Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Bescherm patiënten tegen tv-camera’s’

Verpleegkundigen moeten patiënten beschermen tegen tv-camera's van allerlei gezondheidsprogramma's die op de SEH filmen.
'Bescherm patiënten tegen tv-camera's'

Dat stelt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), in het rapport ‘Met de camera aan het ziekbed. Morele overwegingen bij gezondheidszorg op televisie’. Het CEG pleit ervoor dat beroepsorganisaties zoals V&VN een gedragscode gaan formuleren. Daarin zou moeten staan hoe ambulanceverpleegkundigen en verpleegkundigen op de SEH kunnen omgaan met snorrende tv-camera’s op de werkvloer.

Vertrouwen
Het CEG vindt het niet juist dat verpleegkundigen en ook artsen patiënten benaderen voor tv-makers. ‘Dat horen zorgprofessionals niet doen – het is een oneigenlijke manier om het vertrouwen dat patiënten hebben in zorgverleners in te zetten voor doeleinden op een heel ander terrein’, stelt het Centrum.

Gestrest
Voorzitter Rien Meijerink van de RVZ reageert in het AD: ‘Mensen wordt wel toestemming gevraagd te worden gefilmd, maar de manier waarop dat gebeurt, is vaak niet in orde’, zegt Meijerink. ‘Mensen die gewond op de eerste hulp worden binnengedragen zijn zo gestrest, dat ze de voor- en nadelen niet kunnen afwegen als ze een camera zien. Ook vragen veel programmamakers toestemming via de arts of verpleegkundige. Een patiënt denkt dan al snel dat het wel in orde is.’

Dronkelap
‘Mensen hebben vaak geen idee waar ze toestemming voor geven’, zegt Meijerink in een interview. ‘Beelden worden soms hergebruikt in een heel andere context. Ook beseffen patiënten vaak niet dat er nadelen aan zitten als iedereen ziet wat er met je aan de hand is. Ik ken het voorbeeld van een man die met een slok op met zijn hand door een ruit ging. Hij werd gefilmd op de spoedeisende hulp en staat nu ineens te boek als dronkelap.’

Meer dan mensen wassen
Volgens het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) werken ziekenhuizen graag mee aan realityprogramma’s, om een zo positief mogelijk beeld van zichzelf neer te zetten. Ook verpleegkundigen kunnen zo hun eigen redenen hebben om mee te werken.
Een verpleegkundige die veelvuldig in beeld kwam in het programma Medisch Centrum (SBS6), dat een jaar lang filmde op de SEH van het Erasmus MC: ‘Ik wilde graag laten zien dat het werk van verpleegkundigen meer is dan pleisters plakken en mensen wassen.’ Daarin is het programma geslaagd, volgens de verpleegkundige: ‘Een reactie die ik vaak krijg van kijkers is dat het net lijkt of wij zelf artsen zijn.’

AD / RVZ / CEG
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

 1. Ik ben het er mee eens dat er ook vele nadelen aan vast zitten, maar het is wel de realiteit.
  Patienten kunnen in een zorgwekkende toestand verkeren en daardoor geen goede keuze maken. Dit vind ik misbruik maken van.
  Waarom wordt er niet na de opname (wanneer de patient daartoe in staat is of evt. familie) nogmaals aan de patiënt om toestemming gevraagd?? Laat de beelden aan hem of haar zien, een patient heeft in het kader van de WGBO recht op informatie.

 2. Lees alle reacties
 3. Berouw na de zonde Rien Meijerink? Destijds was je zelf voorzitter van de Raad van Bestuur van het EMC. Was de reclame voor het EMC toen soms belangrijker dan de positie van de patiënt? Dit interview laat maar weer eens zien dat zorgmanagers vooral opportunisten zijn.

 4. Verpleegkundige ben je omdat je ervoor kiest om anderen te helpen. Als dit (en je loon) niet voldoende voldoening biedt + je aanvulling nodig hebt om daarmee op de beeldbuis te komen, dan zit je in de verkeerde branche. Mediageilheid tijdens de uitoefening van een verpleegkundige job is a no go!
  De psychische toestand van een patiënt is altijd gekleurd door de reden waarom hij/zij naar het ziekenhuis gaat. Deze reden moet niet eens een psychische reden zijn.
  Eenmaal de toestand vóór, tijdens en na het ziekenhuis voorbij is en de persoon zijn oude zelf terug is, dan kijken velen “anders” naar deze periode.
  Bevraag gerust een groep ex-patiënten naar hun mening over een uitzending waarin zij bvb 5 of 10 jaar geleden in beeld kwamen.
  Meer dan de helft van deze mensen schamen zich.
  bvb: zwangere vrouwen en hun bevalling, geïntoxiceerde patiënten, mensen met brandwonden, …
  programma-makers weten heel goed hoe makkelijk mensen in het heetst van hun emoties te overtuigen zijn.
  Bescherm patiënten tegen deze lelijke vorm van kapitalisme.
  Het beroepsgeheim … dat mag je ook niet vergeten. De toestemming van een patiënt om te filmen geeft aan een verpleegkundige immers geen vrijgeleide om het beroepsgeheim te negeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.