Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besluit overgangsregeling inservice en mbo weer uitgesteld

Berichtte V&VN vorige week nog dat het besluit over de overgangsregeling voor inservice en mbo collega's niet lang meer op zich zou laten wachten, inmiddels is bekend dat het nog wel tot de zomer kan duren voor er meer bekend wordt.
(Foto: Arno Massee)

Dat meldt de beroepsvereniging op haar website. Minister Bruins (VWS) wil pas na overleg met de beroepsvereniging, werkgevers en bonden een standpunt wil innemen over de overgangsregeling voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij laat weten dat hij het langverwachte rapport van de commissie Meurs heeft ontvangen. Opdracht aan deze commissie was: adviseer welke verpleegkundige (vervolg)opleidingen toegang zouden moeten geven tot het nieuwe beroep van regieverpleegkundige. De minister wil begin juni, voor het zomerreces, duidelijkheid bieden over de overgangsregeling.

Ziekenhuizen worstelen met de functiedifferentiatie mbo-hbo. Het is een groot veranderingstraject waar nogal wat haken en ogen aan zitten, en een kwestie van tijd en doorzetten. Met als doel dat mbo- en hbo-collega’s eindelijk op eigen niveau aan het werk kunnen. Sommige ziekenhuizen zijn al ver, andere staan nog aan het begin.

‘Laat ook alle gespecialiseerde verpleegkundigen toe’

V&VN laat op haar website weten dat een brede instroom in het register van regieverpleegkundige noodzakelijk is om van het nieuwe beroep een succes te maken. ‘Deze boodschap zullen wij ook in het komende overleg met de minister met klem uitdragen,’ aldus V&VN. ‘Laat niet alleen alle hbo-v opgeleiden, maar ook alle gespecialiseerde verpleegkundigen met een verpleegkundige vervolgopleiding op hbo-niveau moeten zich kunnen inschrijven in het register van regieverpleegkundige als zij dat willen. Zo staat het ook in het concept wetsvoorstel BIG II uit december 2017. Geef hen de kans het beroep de komende jaren uit te oefenen en waar nodig aanvullende competenties te verwerven. En check bij herregistratie of iemand daadwerkelijk over de benodigde competenties beschikt.’

In het wetsvoorstel Wet BIG II uit december wordt ervoor gepleit om mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen met aantoonbare aanvullende scholing te laten herregistreren als regieverpleegkundige (hbo). Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.