Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Besmetting intravasculaire lijnen leidt vaak tot bloedvergiftiging

Besmetting van intravasculaire lijnen met Staphylococcus aureus leidt vaak tot sepsis. Preventieve behandeling kan dit meestal voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van microbioloog Miquel Ekkelenkamp waarop hij in april is gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht.
Besmetting intravasculaire lijnen leidt vaak tot bloedvergiftiging

Ekkelenkamp onderzocht infecties die complicaties zijn van medisch handelen. Hij richtte zich op één bacterie in het bijzonder, de Staphylococcus aureus (S. aureus). Zijn belangrijkste conclusie is dat wanneer de bacterie zich heeft genesteld op een intravasculaire lijn, dit heel vaak wordt gevolgd door bloedvergiftiging met deze bacterie.

Besmetting
In het Pharmaceutisch Weekblad legt Ekkelenkamp uit dat de besmetting in principe plaatsvindt via de huid. ‘Hierbij spelen veel factoren mee. Meestal zijn patiënten drager van de bacterie, maar soms raken ze pas in het ziekenhuis besmet. Onzorgvuldige manipulatie van de lijn is een risicofactor. Verder is er meer risico naarmate de lijn langer is ingebracht.’

Sepsis
Uit het onderzoek blijkt dat wanneer een intravasculaire lijn gecontamineerd raakt met S. aureus, bijna de helft van de patiënten een sepsis krijgt. ‘Meestal hebben ze deze al op het moment dat de lijn er nog in zit. Maar ook als hij er al uit is, ontwikkelt één op de veertien patiënten alsnog een sepsis’, zegt Ekkelkamp. ‘Voor de groep die nog geen infectie heeft bij het verwijderen van de lijn hebben we gekeken in hoeverre de patiënten profylactisch behandeld zijn met antibiotica. In de patiëntengroep die profylaxe kreeg waren nauwelijks gevallen van sepsis. In de groep die geen profylaxe kreeg, bleek een op de zeven een bloedvergiftiging op te lopen.’

Opgenomen in richtlijn
Ekkelkamp noemt profylaxe daarom een makkelijke en goedkope interventie. ‘Meestal wordt flucloxacilline gebruikt. Dit geeft zo’n 90 procent bescherming. Binnen 24 uur kan je eventuele bacteriën in het lab aantonen door een kweek te maken van de lijnen.’ Deze aanbeveling voor de preventieve behandeling is inmiddels opgenomen in de internationale richtlijn voor lijninfecties.

Pharmaceutisch Weekblad, Universiteit Utrecht
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

 1. Belangrijk is ook om zo min mogelijk kraantjes en onnodige koppelingen te gebruiken en de infuuslijnen à 96 uur te vervangen. Bij manipulatie de koppelingen altijd desinfecteren met alcohol 70%, en niet met chloorhexidine erin, dit is namelijk een huiddesinfect!! Dit werkt niet optimaal op (infuus)materialen.
  Tip; een etiketje aan de lijn bevestigen wanneer deze verwisseld dient te worden.
  Tips voor de praktijk !!
  Groetjes

 2. Lees alle reacties
 3. Onze lijnsepsisincidentie ligt beneden het landelijk gemiddlede zonder preventief AB-gebruik.
  Verder wordt er dagelijks geevalueerd of de lijn nog nodig is en of er tekenen van (beginnede) lijnsepsis aanwezig zijn.
  Veel aandacht voor de lijn en zorgvuldige verzorging en observering geeft dus ook goede resultaten.
  Preventief AB gebruik wordt toch ook geassocieerd met resistentie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.