Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beste verpleging in kleine instellingen

Kleinschalige verpleeghuizen bieden de beste zorg voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen.
Beste verpleging in kleine instellingen

Dat blijkt uit de Volkskrant-verpleeghuizenlijst waarin ruim elfhonderd verzorgingshuizen en een kleine driehonderd verpleeghuizen op kwaliteit zijn beoordeeld. De vergelijking laat grote verschillen zien tussen huizen onderling.

Decubitus
Slecht scorende verpleeghuizen hebben bijna twintig keer zoveel gevallen van decubitus, dertien keer meer problemen met medicatie en acht keer meer bewoners die onbedoeld afvallen. De krant baseert zich op gegevens die de instellingen zelf hebben ingeleverd bij het ministerie van Volksgezondheid.

De Naber in Rotterdam beste verpleeghuis
Bij de verzorgingshuizen kwam de instelling Menno Simons in Amsterdam als beste uit de bus. Het beste verpleeghuis is De Naber in Rotterdam. Beide instellingen hebben nog geen veertig bewoners.

Aandacht
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan de gevonden verschillen volgens de Volkskrant niet precies verklaren. Alle huizen krijgen evenveel geld van de overheid en de kwaliteitcijfers zijn gecorrigeerd naar de hoeveelheid zorg die de bewoners nodig hebben. Toch is hoofdinspecteur Jenneke Van Veen niet verbaasd: ‘De menselijke maat die je aantreft in kleinschalige voorzieningen maakt dat er aandacht is voor de mens, dat men zich kan inleven in de bewoners. Dat zorgt voor kwaliteit.’

Geen medicatiefouten
Directeur Bert van der Lende van Nederlands beste verpleeghuis De Naber in Rotterdam bevestigt dat: ‘Menselijk contact, werkelijke aandacht, dat is de kern van de zorg’, zegt hij in de Volkskrant. ‘Als je dat in een kleine groep tot zijn recht kunt laten komen, wil je dat nooit meer kwijt.’
Die visie vertaalt zich in topkwaliteit. In de Naber worden geen medicatiefouten gemaakt en geen antidepressiva voorgeschreven. Bewoners hebben geen decubitus en vallen niet onbedoeld af. Ziekteverzuim en personeelsverloop zijn er laag.

NOS
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.