Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestel ‘nurseproof’ dagboekjes voor de Kinder IC

Willie van den Berg en Sandra Dijkstra (foto) zijn Kinder IC verpleegkundigen van het Beatrix kinderziekenhuis in het UMCG. Samen met Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting, ontwikkelden zij een dagboekje voor de kinderen en ouders die opgenomen zijn op de Kinder Intensive Care.
Bestel 'nurseproof' dagboekjes voor de Kinder IC

Het Jumpdagboek wordt sinds vorig jaar uitgedeeld op veel Kinder IC’s en levert volgens de verpleegkundigen vaak, voor zowel kind als ouders, een belangrijke bijdrage aan de verwerking van de ingrijpende periode in het ziekenhuis. Het helpt immers om de gebeurtenissen van je af te schrijven, zodat je de situatie beter kunt plaatsen. Door te schrijven krijgen veel ouders het gevoel dat ze meer controle hebben over de situatie en kunnen daardoor beter met het ziek zijn van hun kind omgaan. Vaak stellen ouders ook meer gerichte vragen aan artsen en verpleegkundigen.

Eerder schreven veel ouders de vele gebeurtenissen tijdens de periode op de Kinder IC van zich af in een simpel schriftje. Maar Willie en Sandra wilden graag een stevig, IC-proof dagboek ontwikkelen dat ook op langere termijn mooi blijft. De twee verpleegkundigen klopten met hun idee aan bij Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting. Hans Stam, directeur van de Hartstichting en Jump: ‘We waren direct enthousiast. Omdat er veel kinderen op de IC liggen met een hartafwijking, stellen we geld ter beschikking om het dagboek te maken en uit te geven.

En het is gelukt:  de omslag van het dagboek is bewust van stevig plastic, om het ‘nurseproof’ te houden. In het uitgesneden hart op de omslag past een foto van het kind en daaronder is plaats voor zijn of haar naam. Naast een voorwoord is er een pagina voor de gegevens van het kind en staat er een mooi gedichtje om het een persoonlijk geheel te geven. Roze en blauwe notitievelletjes vullen het dagboekje.

Tips bij gebruik van het dagboekje:

  • Het boekje kan ook na de IC periode, op de verpleegafdeling (in een universitair of perifeer ziekenhuis) gebruikt worden.
  • Zijn de originele velletjes volgeschreven, dan kunnen er gemakkelijk nieuwe blaadjes worden toegevoegd.
  • De naam op de omslag is het beste te schrijven met een waterafstotende stift. Om vlekken van sterilium daarna te voorkomen, kan er een stukje doorzichtig plakband overheen worden geplakt.
  • Is de naam op de omslag fout geschreven, dan is dit makkelijk te verwijderen met sterilium.
  • Vraag ouders eventueel om een foto van thuis erin te schuiven. Een foto van voordat het kind ziek was.
  • In de huidige boekjes zitten een aantal roze en een aantal blauwe velletjes. Desgewenst kunt u dagboekjes maken met roze velletjes voor de meisjes en blauwe voor de jongens.

Jump stelt de dagboekjes gratis ter beschikking aan alle Kinder IC’s in Nederland, zodat zij het aan de ouders van alle kinderen die op een IC liggen kunnen geven. Bekijk én bestel het dagboekje op www.heartjump.nl

1 REACTIE

  1. Harstikke fantastisch! Mijn zoon heeft ook op de IC gelegen en daarna op neurochirurgie. Ik heb samen met mijn dochter een dagboek bijgehouden en foto’s gemaakt. Achteraf zijn we daar heel blij mee het is een hulp geweest bij de verwerking. Ook mijn zoon heeft er veel aan gehad bij zijn verwerking en nog na 5 jaar. In mijn werk raad ik het dan ook steevast aan. Zowel voor clienten als voor mantelzorgers , het plaats alles in een juist perspectief. Bij volwassenen en kinderen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.