Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere antidepressiva voor vrouwen

GRONINGEN- Depressie en angststoornissen komen twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de onderzoeksschool Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) blijkt nu dat een daling van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol hierbij waarschijnlijk een rol speelt.

Promovenda Marjolein Gerrits van het UMCG deed onderzoek naar de werking van dit hormoon bij ratten. In het onderzoek werd op estradiol toegediend aan vrouwtjesratten. Het bleek dat na deze behandeling de dieren minder stresshormonen, zoals corticosteron, noradrenaline en adrenaline werden aanmaakten.
 
Mannetjesdieren
Er lijkt een relatie te zijn tussen stress en het ontstaan van depressie. Chronische stress wordt daarom gebruikt als diermodel bij onderzoek naar depressie en angststoornissen. Veel van de medicatie tegen depressies wordt nog steeds ontwikkeld in mannetjesproefdieren. Dit onderzoek laat zien dat de neurobiologische reacties op stress duidelijk verschillen tussen mannetjes- en vrouwtjesratten. Dit inzicht biedt belangrijke aanknopingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe en betere medicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.