Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere behandeling door nefrologieverpleegkundige

Het inzetten van een gespcialiseerd nefrologieverpleegkundige zorgt ervoor dat nierpatiënten betere zorg krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van negen ziekenhuizen geleid door het UMC Utrecht en het UMC St Radboud.

Uit het onderzoek blijkt dat artsen halen de behandeldoelen uit richtlijnen niet halen. Patiënten krijgen bijvoorbeeld wel bloeddrukverlagers, maar hun bloeddruk daalt niet genoeg. Internist-nefroloog Arjan van Zuilen van het UMC Utrecht onderzocht daarom het effect van gespecialiseerde verpleegkundigen op de zorg bij nierfalen

 

Gespecialiseerde verpleegkundigen

De verpleegkundigen waren mede-verantwoordelijk voor de behandeling. Daarnaast gaf de verpleegkundige leefstijladviezen over beweging, voeding, afvallen en roken. Na vijf jaar analyseerde Van Zuilen de gezondheid van de patiënten met nierfalen. Patiënten onder behandeling bij de gespecialiseerde verpleegkundigen hadden een lagere bloeddruk, beter cholesterol en minder eiwit in de urine dan de controlegroep. Ze bezochten bovendien minder vaak een arts. De kans op overlijden door hart- en vaatziekten was in de verpleegkundige groep niet lager dan in de controlegroep. De leefstijl van de verpleegkundige groep verbeterde ook niet ten opzichte van de controlegroep.  

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: UMC Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.