Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere communicatie verpleegkundige en kankerpatiënt

Oncologieverpleegkundigen gaan beter communiceren na een videoondersteunde training in communicatieve vaardigheden. Hierdoor nemen oudere patiënten actiever deel aan het gesprek.
verpleegkundige

Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en de universiteiten van Amsterdam en Sydney.

 

Herhalen 

“Voor de training was het voorlichtingsgesprek vlak voor aanvang van de chemotherapie vooral eenrichtingsverkeer. Nu is veel meer sprake van een werkelijk gesprek waarin de patiënt ook een inbreng heeft”, stelt Julia van Weert, onderzoeker bij de UvA. “Verpleegkundigen zijn beter gaan inspelen op de emoties. Als je een gesprek voert in een emotionele periode kan het zijn dat patiënten minder informatie onthouden door de emoties. Vooral het praten over de prognose maakt veel emoties los waardoor de rest van de informatie minder beklijft. Oudere patiënten met kanker onthouden minder dan een kwart van de adviezen van verpleegkundigen over chemotherapie. Het is daarom belangrijk de informatie verspreid aan te bieden en te herhalen.”

Inbreng
In dit onderzoek is gekeken naar wat oudere patiënten onthouden aan informatie en naar hun inbreng in het gesprek. Patiënten kregen voor het consult een lijst met vragen die ze konden gebruiken als ruggensteuntje. Ze stelden daardoor meer vragen in het consult en namen actiever deel aan het gesprek. De verpleegkundigen geven nu minder informatie en stellen prioriteiten.

Minder onderwerpen
Voor de training werden in het consult zo’n tachtig onderwerpen besproken, na de training alleen nog de belangrijkste. “Er blijft veel informatie te geven”, zegt Julia van Weert. “Maar informatie verstrekken is niet het enige dat je wilt in zo’n gesprek. Je wilt ook dat patiënten achteraf het gevoel hebben dat ze gehoord zijn, de juiste keuze hebben gemaakt en dat belangrijke onderwerpen besproken zijn, zoals hoe de toekomst eruitziet. Door de training gaan verpleegkundigen patiënten weer meer begeleiden. Dat is bij oudere patiënten nog belangrijker dan bij jongeren.”

Onderzoek
Aan het onderzoek werkten in totaal 210 patiënten en 77 oncologieverpleegkundigen uit tien ziekenhuizen mee. De verpleegkundigen kregen individuele videofeedback en een dag training in communicatieve vaardigheden, met een vervolgbijeenkomst. De training is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. In Nederland gebruiken tientallen ziekenhuizen de training.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.