Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere opsporing borstkanker met MRI

De inzet van een MRI-scanner bij borstkankeronderzoek kan mensenlevens redden. De scanner ontdekt ruim twee keer zoveel tumoren als een mammografie en vindt ze in een eerder stadium.
Betere opsporing borstkanker met MRI

Dat blijkt uit onderzoek van zes academische ziekenhuizen en kankercentra onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt. Voor de studie zijn 2157 vrouwen onderzocht met een hoger risico op borstkanker.

Verhoogd risico
De MRI bleek gemiddeld 77 procent van de tumoren te vinden, terwijl de mammografie maar 35 procent in beeld bracht. Vooral bij vrouwen die als drager van een bepaald gen een sterk verhoogd risico lopen op borstkanker, bleek de MRI beter te presteren.’Zeker voor deze groep vrouwen is het belangrijk dat meteen wordt gekozen voor de beste opsporingsmethode. De tumoren openbaren zich namelijk vaak op jonge leeftijd en zijn vaker agressief’, aldus oncoloog Jan Klijn.

Langere levensduur
Uit het onderzoek blijkt dat de MRI een positieve invloed had op de levensduur van patiënten. Zes jaar na de diagnose was 93 procent van de mensen bij wie een tumor was gevonden nog in leven. Dat percentage ligt bijna 20 procent hoger dan in studies waarbij mensen niet werden gescreend met de MRI.

Vaker screenen bij erfelijkheid
De onderzoekers stellen voor dat mensen die familiair zijn belast voortaan jaarlijks door de MRI worden gescreend. ‘Voor mensen met de genafwijking BRCA1 zouden we zelfs moeten overwegen om hen twee keer per jaar te screenen. De kans dat zij anders tussen twee onderzoeken door een tumor ontwikkelen is bij hen het grootst’, zegt Klijn.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.