Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betere opvang psychiatrisch patiënt in algemeen ziekenhuis nodig’

Er zijn protocollen in de maak voor een betere opvang van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen die ook een somatische aandoening hebben.
'Betere opvang psychiatrisch patiënt in algemeen ziekenhuis nodig'

Dat zegt Marieke van Piere, voorzitter V&VN Consultatieve Psychiatrie. Daarmee reageert ze op de Kamerbrief van minister Schippers (VWS), waarin staat dat de Inspectie strenger gaat controleren op de samenwerkingsafspraken tussen ziekenhuizen en ggz-instellingen, voor betere zorg aan psychiatrische patiënten met meerdere somatische aandoeningen. Lees de Kamerbrief via deze link.

Patiënt overleden

De aanleiding voor het onderzoek van de Inspectie was het overlijden van een psychiatrisch patiënt in 2009. Hij had meerdere ernstige somatische aandoeningen, maar werd meerdere keren geweigerd door het ziekenhuis. Uiteindelijk overleed de man in een isoleercel. ‘Het overlijden van deze patiënt heeft op een verschrikkelijke manier de risico’s van slecht functionerende ketenzorg tussen psychiatrie en algemene geneeskunde duidelijk gemaakt,’ aldus minister Schippers in haar brief. De IGZ startte een thematoezicht naar de ketenzorg bij alle ziekenhuizen en ggz-instellingen. Volgens minister Schippers zijn er inmiddels al grote stappen gezet. ‘Inmiddels zijn bij 70 procent van de door de IGZ vastgestelde zorgketens samenwerkingsafspraken vastgelegd. Bij de rest zijn deze in ontwikkeling.’

Protocollen in de maak

Dat onderschrijft Marieke van Piere van V&VN Consultatieve Psychiatrie. ‘De consultatief psychiatrisch verpleegkundigen zijn een belangrijke schakel in de organisatie van het algemeen ziekenhuis. Wij zijn momenteel dan ook druk bezig met protocollen op te zetten over de opvang in het algemeen ziekenhuis van patiënten uit de ggz met ernstig psychiatrische aandoeningen.’

Video

In 2009 overleed een psychiatrische patiënt die wekenlang zwaargewond in de isoleercel had gelegen. Het Deventer Ziekenhuis weigerde herhaaldelijk de man op te nemen. Bekijk de video.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.