Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Betrek verpleegkundigen persoonlijk bij patiënten’

Elke verpleegkundige zou persoonlijk betrokken moeten zijn bij één of meer patiënten, als 'persoonlijk verantwoordelijke verpleegkundige'. Het huidige teamdenken komt de zorg niet altijd ten goede.
'Betrek verpleegkundigen persoonlijk bij patiënten'

Dat stelt verpleegkundige en docent ethiek in het LUMC Mirjam Houtlosser in haar proefschrift, waarop ze 30 juni in Leiden promoveert.

Belangenbehartiger
In het proefschrift behandelt Houtlosser drie gevallen, gebaseerd op ware gebeurtenissen. In twee daarvan schoot de verpleegkundige zorg duidelijk tekort. Naar aanleiding van die gevallen probeert Houtlosser antwoord te geven op drie vragen: in hoeverre spelen verpleegkundigen de rol van belangenbehartiger goed, wat is de typisch verpleegkundige inbreng in het multidisciplinair overleg en waaruit kan een verpleegkundige in individuele gevallen richtlijnen halen voor goede zorg?

Eigen domein
Ze komt tot de conclusie dat juist het verbinden van een eigen rol, een eigen domein en een eigen ethiek de verpleegkundige kunnen helpen bij het verlenen van goede zorg. Persoonlijk verantwoordelijk zijn voor een (of meerdere) patiënten zou volgens Houtlosser de kern moeten zijn van het verpleegkundig beroep. Het huidige teamdenken trekt zij dan ook in twijfel.

Techniek
Verpleegkundigen laten nu nog vaak de technische dimensie van hun beroep en de instellingsregels vaak zwaarder wegen dan de intermenselijke kant, blijkt uit het onderzoek van Houtlosser.

Leids Universitair Medisch Centrum
Door: redactie

7 REACTIES

 1. Ik denk dat vele verpleegkundigen nu wel genoeg hebben van deze zoethoudertjes. “Als jullie braaf en flink zijn geweest dan krijgen jullie straks nog een lollie,
  goed zo!”
  Kom nu maar met die poen, want daarmee zullen ze het veel meer en langer mee doen!

 2. Lees alle reacties
 3. Je kunt inderdaad niet alles op de werkdruk gooien. Natuurlijk is het druk tot heel druk. Maar productiewerk maak je er ook grootendeels zelf van. Je kunt terwijl je misschien met technische dingen bezig bent heel goed een persoonlijk praatje maken met de patient en informeren naar wat hem/haar bezig houd. En ja soms moet je er toch even bij gaan zitten ook al heb je het druk, vaak voel je wel aan wanneer dit nodig is. Vandaag bij de ene patient en morgen weer bij de andere.
  Je moet het zelf menselijk maken. Veel van onze patienten geven ons juist als compliment dat ze niet het gevoel hebben een nummer te zijn (ik werk in een ziekenhuis). Misschien hebben wij er meer last van dan onze patienten?

 4. Tja gaan we toch misschien maar weer terug naar de goede oude tijd, waar de patient voorop stond en de verpleegkundige toch wat meer met haar vak bezig kon zijn. Het is waar dat het druk is, maar wie denkt nou, dat dit vroeger niet zo was?Wie toen die slecht betaalde job had was toch bezig met héél de patient.Zo af en toe wordt alles wel wat té gemakkelijk op werkdruk afgeschoven.Wie wat wil veranderen moet weten hoe! en met een goed onderbouwd verhaal komen,laten zien waar het om gaat, hoe het beter kan en zelf ook efficient omgaan met tijd en energie.Ik verbaas me als patient soms heel erg over mijn collega’s en weet uit ervaring, dat het niet altijd ligt aan bezuinigingen dat zaken gaan zoals ze gaan of niet gaan.

 5. Hoe denk je dit te kunnen realiseren als er zoveel bezuinigd wordt op de werkvloer en aan bed dat er nog net genoeg mensen zijn die de basiszorg kunnen verlenen en verder de hele dag bezig zijn met andere dingen die de instelling nog veel belangrijker vindt dan de patient die daar in bed ligt.

 6. Dit zijn tenminste Evidence Based uitkomsten waar directies hopelijk ook wat mee kunnen.
  Ben erg benieuwd hoe dit tot uitdrukking kan komen aan het bed. De initiatieven zijn er. In de thuiszorg kan het ook: Buurtzorg bijv. Het vraagt wel een beroepshouding met toewijding. Het is meer dan ‘je dienst draaien’.

 7. Ik weet niet anders dan dat er een zogenaamde eerst verantwoordelijk verpleegkundige is voor een patient. Ik deel zeker de mening dat de medisch technische kant te veel op een voetstuk staat in de zorg. Ligt ook bij de beroepsorganisaties want als het maar even kan pleiten ze voor meer techniek, recepten schrijven etc. Dit in plaats van meer erkenning voor de intermenselijke zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.