Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betrek verzorgenden meer bij invoeren nieuwe technologie’

Vaak mislukt de invoering van nieuwe technologiën doordat verzorgenden en verpleegkundigen het geen aanwinst vinden, en door het ontbreken van scholing.

Dat blijkt uit het Panel Verpleging en Verzorging van NIVEL. Ruim de helft van de zorgmedewerkers wil meer betrokken worden bij de keuze en de implementatie van nieuwe technologiën. Slechts een kwart is tevreden over hoe de introductie van nieuwe technologie op dit moment verloopt. Er werden 685 verzorgenden en verpleegkundigen ondervraagd voor het onderzoek.

 

Verbeter introductie
Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen regelmatig te maken met nieuwe technologieën. De manier waarop zo’n technologie geïntroduceerd wordt is volgens de helft van de (potentiële) gebruikers voor verbetering vatbaar. Belangrijkste oorzaken voor het (mis)lukken van de implementatie zijn volgens hen de keuze van de technologie (bijvoorbeeld: ‘In hoeverre zien zorgverleners de technologie als een aanwinst?’) en de manier waarop de nieuwe technologie in de organisatie geïntroduceerd wordt (bijvoorbeeld: ‘Wordt er scholing aangeboden?’).

 

Meer betrokken worden
De belangrijkste oorzaken voor het (mis)lukken van de implementatie liggen volgens de verpleegkundigen in de keuze van de technologie, bijvoorbeeld in hoeverre de zorgverleners de technologie zien als een aanwinst. Ruim de helft van de zorgverleners wil meer betrokken worden bij de keuze en implementatie van nieuwe technologieën. Ook de manier waarop de nieuwe technologie in de organisatie wordt geïntroduceerd behoeft verbetering, door bijvoorbeeld scholing aan te bieden.

 

Scholing 

Al zorgt dit volgens de onderzoekers niet direct voor de oplossing van het probleem, omdat alleen scholing vaak niet voldoende is voor een goede implementatie. Een nieuwe technologie moet eerst getest worden binnen een instelling, om vervolgens met training en scholing het gebruik te vergemakkelijken, aldus de onderzoekers.

Vernieuwde infuuspompen
Regelmatig krijgen verpleegkundigen te maken met nieuwe technologieën, denk bijvoorbeeld aan apparatuur voor thuisdialyse of vernieuwde infuuspompen. Daarnaast zijn er verschillende vormen van verpleegkundige zorg op afstand (Telezorg) en wordt er steeds vaker gewerkt met een elektronisch patiëntendossier. Deze nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan verbetering van kwaliteit, kosten verlagen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dergelijke effecten worden echter alleen bereikt als de technologiën op een juiste manier worden ingezet, aldus de onderzoekers.

Lees het hele onderzoek ‘Successful implementation of new technologies
in nursing care: a questionnaire survey of nurseusers’
.

Bron: NIVEL
Auteur: redactie Nursing 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.