Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

‘Bevriezen lonen verpleegkundigen juridisch onmogelijk’

Volgens brancheorganisatie ActiZ heeft het kabinet niet de juridische mogelijkheden om een nullijn in te voeren in de zorgsector.
'Bevriezen lonen verpleegkundigen juridisch onmogelijk'

Dat meldt Zorgvisie. Sinds 1999 zou namelijk de regel gelden dat de sociale partners totaal vrij zijn in het vaststellen van de loonsontwikkeling. De overheid zou niet het het recht deze regel te ontbinden.

Beroepsvereniging en vakbond
Verpleegkundigen op Nursing.nl reageerden geschokt op het nieuws van afgelopen donderdag, dat het kabinet dat het bevriezen van de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden nodig is om te bezuinigen in de zorg. Beroepsvereniging V&VN snapt de verontwaardiging van verpleegkundigen en verzorgenden maar al te goed. Woordvoerster Monique Roedoe: ‘De werkdruk is er in de afgelopen jaren niet minder op geworden en de zorg wordt steeds complexer en vraagt een hoger deskundigheidsniveau. Deze maatregel doet daaraan geen recht. V&VN denkt dat het bevriezen van de salarissen ook niet bijdraagt aan het imago van het beroep.’ Vakbond voor verpleging en verzorging NU’91 liet vorige week al weten fel tegen de plannen te zijn. Op Radio 1 noemde voorzitter Monique Kempff de plannen ‘absurd’. ‘Het kabinet gaat helemaal niet over cao’s. Dat is een zaak van werknemers en werkgevers. Wij willen niet meewerken. De salarissen in de zorg zijn al laag. Bovendien, als je nieuwe mensen wilt aantrekken in de zorg gaat dat met een nog lager salaris niet lukken.’ 

Toekomst zorg
Los van de juridische argumenten geeft ActiZ-directeur Aad Koster meer redenen waarom een nullijn in de zorg onwenselijk is. ‘Het is onredelijk om de medewerkers van de zorg op te zadelen met de rekening van de crisis. We worden al voor 3 miljard aangeslagen de komende jaren, wat heel veel banen op de korte termijn gaat kosten. Daar komt bovenop nog de nullijn, wat volgens het kabinet nog eens 1 miljard oplevert. Dat maakt onze positie naar de toekomst toe niet beter, en is bovendien voor heel Nederland lastig: we kunnen op deze manier nooit meer het aantal mensen krijgen dat nodig is voor de zorg.’ 

Hoe nu verder?
ActiZ beraadt zich met haar leden op een strategie rond deze extra bezuinigingen. Zij wil met zowel het kabinet als met de vakbonden komen tot een goede oplossing waarbij de werkgelegenheid in onze branche zoveel mogelijk behouden blijft. V&VN zit niet aan de cao-tafel. Wel wil de beroepsvereniging in gesprek met VWS over andere manieren om tot de noodzakelijke bezuinigingen te komen. Zo pleit de beroepsvereniging al jaren voor een andere blik op de zorg: taakherschikking, deskundigheidsbevordering en vooral het optimaler inzetten van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Bevriezen salaris
In november 2012 kondigde het kabinet al bevriezing aan voor de salarissen in de zorg. Deze zogenaamde ‘nullijn’ zou per 2016 ingaan, maar dit gaat het kabinet nu vervroegen naar 2014. Door de economische crisis heeft de overheid de lonen van ambtenaren al sinds 2010 bevroren. De zorgsector bleef tot nu toe buiten schot. Volgens het nieuwe regeerakkoord is ‘het nu dus redelijk om ook van hen een bijdrage te vragen’. Daarom wil de overheid vanaf 2016 ook in de zorg de lonen bevriezen.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

14 REACTIES

 1. Afspraken zijn afspraken. Een democratisch verworven recht met de voeten betreden, doet afbreuk aan onze democratie, maar…… 2 jaarlijkse loonaanpassingen in de zorg, kunnen anders gerealiseerd worden, n.l. door de belasting op vakantiegeld en eindejaars uitkering te verminderen naar b.v. 25%. Wij in de zorg hebben gekozen voor dit vak, omdat wij een lach kunnen toveren op een deprimerende patiënt. Verpleegzorg kunnen leveren kan niet een ieder.

 2. Lees alle reacties
 3. Tja..verpleegkundigen vormen ene repressie tolerantiegroep.
  Aanvankelijk protest tegen gezag wordt deze verontwaardiging later als een deugd uitgedragen..
  Verpleegkundigen zijn erg verspreid verenigd,Betje bij deze vakbond, beetje bij de andere etc, met als gevold dat ze overal in deeltjes vertegenwoordigd worden..
  Tijd voor een echte beroepsvereniging mensen,niet dat versnipperde.Dat zet geen zoden aan de dijk.
  Het werknemerschap staat nog steesd vooraan en deze “spruitjescultuur” samen met dankbaarheid vormen dat de ruggengraat van de verpleging?
  Als de verpleging gaat staken maakt niemand zich druk, hooguit een toebedeling van een warm hart. Meer niet.
  Als de artsen staken staat de telefoon roodgloeiend en wil iedereen voor die tijd nog net een APK-keuring
  Terwijl de gezondheidszorh absoluut niet kan draaien op artsen alleen..
  Ongehoord en verboden om te staken? Wel, dan kan iedereen dus over je heen lopen want je vormt een te verwaarlozen hoeveelheid.
  Het ligt echt aan de mate van verstrooidheid over vakbondachtige partijen.
  Geen ziekenhuis of thuiszorg kan zich staande houden zonder jullie inzet,
  Niet managers van de verpleegkundigen die in hun praktijk de zorgmanagers zijn runnen de boel.
  En dat moet je niet alleen waarmaken maar ook nog eens duidelijk laten voelen.Niet een fdelinkje hier en een gemeente daar, maar via een collectief vertegenwoordigt door een echte beroepsvereniging.
  Daar zitten ook verplichtingen an vast.Bijv. in de vorm van verlichte bijscholingen etc.

 4. Ik werk als verpleegkundige in de thuiszorg en merk dat de werkdruk alleen maar toeneemt, het niveau steeds hoger wordt geacht en de lat daarmee ook hoger.
  Bijvoorbeeld, wij zijn inmiddels gestart met Zelfstuderende teams. Niets mis mee maar, het blijkt alleen maar om het geld te gaan. Managers worden ontslagen, teamco’s worden met die taken belast(een goedkope manier van managen, toch?) verpleegkundigen die er allerlei taken bij gaan krijgen waarvoor ze niet eens getraind zijn. Maar, bezuinigen aan de top: ik hoor hier helemaal niets over. Zie er nergens wat over in de literatuur. Zelfs niet in het duur uitgegeven blad van de thuiszorg. Waarom altijd maar over de ruggen van de mensen op de werkvloer? Die lijken er toch alleen maar voor de client/zorgvrager te willen zijn. HOE DAN OOK.

 5. Het kan niet genoeg gezegd worden, doe je werk doe het goed ,hou je aan de regels.
  Op deze manier gaat vroeg of laat de werkdruk naar beneden omdat men niet anders kan dan personeel erbij nemen.
  laat je niet misbruiken, het salaris bevriezen? Helemaal van de zotte, denk na wat je stemt de volgende keer.
  de top daar moet bezuinigds worden, bij de ziekenhuis graaiers.

 6. Er was een tijd dat we vanaf 55 jaar geen nachtdiensten. weekenden en feestdagen meer hoefden te werken. Dat we met 60 jaar met pensioen konden gaan.
  De zwaardere beroepen zouden ontzien worden in het verhogen van de AOW-leeftijd.
  Niets hoor je hier meer over. Nee het wordt nog erger. Nu moeten we maar de salarissen maar gaan bevriezen. Kennelijk laten we niet genoeg protesten horen. Misschien wordt het tijd om eens flink ons stemgeluid te laten horen.

 7. Geweldig waar de staat mee bezig is.
  Ik kom uit de VGZ waar de organisatie, ivm de bezuinigingen in de vgz door de staat, een paar jaar terug ook de salarissen voor 2 jaar bevroor. Dit was om zo min mogelijk de client de dupe te laten worden. Nu denken ze dit geintje nog maals te kunnen flikken?
  Mijn baan is zwaarder en stressvoller geworden, zeker sinds ik coordinator ben geworden. Maar in 10 jaar tijdben ik er nog geen 150 euro per maand op vooruit gegaan.

 8. Die v&v blijft maar door zeuren over de vermeende complexiteit en het hogere deskundigheidsniveau.
  Ondanks deze verontrustende berichten blijft de v&v maar aan de stoelpoten zagen van ( toekomstige) niveau 4 verpleegkundigen.
  Die zitten schaamteloos in deze discussie hun beroepenhuis aan te prijzen, en dan nog denken dat we niks door hebben ook ‘ want het zijn toch die sukkels van het MBO’
  De poll van nursing zegt ookal genoeg. Handen af van de broodnodige verpleegkundigen niveau 4

 9. Een oud gezegde luidt: de beschaving van een land kun je aflezen aan hoe er voor de ouderen en hulpbehoevenden in een land wordt gezorgd!!! Gelukkig zijn er nog heel veel van ons die willen blijven zorgen, maar het houdt toch echt een keer op want velen van ons zijn kostwinner.

 10. Ong. 8 jaar geleden vroeg een docent al in de klas of wij zeker wisten ‘vigger’ te willen worden. Aangezien het loon gelijk lag aan die van een postbezorger met toch wel aanzienlijk meer verantwoording. Schrijnend om te merken dat verzorgenden en verpleegkundigen er blijkbaar niet toe doen bij de hoge heren. Laten ze de bankemployees maar eens aanpakken en bestuurders die hebben genoeg gespaard over de rug van een ander.

 11. Het is niet te geloven dat mensen die in de zorg zitten nog steeds landelijk gezien weinig verdienen.
  40 jaar geleden werden wij al gekort en nu nog steeds.
  laat specialisten en mensen van het kabinet maar inleveren. Tevens een advies, laat ze 1/2 jaar met ons meelopen zodat men ziet en ervaren wat ons werk in houd.

 12. Ben het helemaal met Rob eens.
  Het kabinet moet maar eens gaan bezuinigen. Bij iedereen moet de broekriem strakker, maar zelf declareren ze hun badlakens en andere (dure) prullaria. Onze ‘geleerden’ weten wel hoe dát moet.
  En dat in een tijd van crisis. Dat ze het überhaupt durven te doen!

 13. Het kabinet vraagt van een ieder een matiging behalve van zichzelf. Alles wordt fors duurder en het salaris blijft hetzelfde. Geen wonder dat de economie niet op gang wil komen.
  Economie is simpel….veel verdienen; is veel te besteden. Maar ws is dat te simpel voor de ‘geleerden’…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.