Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bewoners die amper bezoek kregen, lieten we in bed’

Volgens Elles van Helden wordt haar moeder twee keer per week, 44 uur achter elkaar in haar bed gehouden. Ze luidt de noodklok in het tv-programma De Vijfde Dag.

De 81-jarige moeder is zwaar dement en verblijft in verpleeghuis Moerweide in Roosendaal. Volgens Elles gaf het verpleeghuis aan dat het goed voor de vrouw zou zijn om veel rust te houden. ‘Maar als je mijn moeder een beetje extra aandacht geeft, zie je dat ze opleeft’, vertelt ze in het programma De Vijfde Dag van de EO.

44 uur
Volgens Elles werd in februari besloten dat haar moeder zogenaamde ‘beddagen’ zou krijgen. Dit betekent dat ze twee keer per week 44 uur in bed ligt. Zondagmiddag wordt ze naar bed gebracht, en op dinsdag aan het eind van de ochtend eruit gehaald. In een reactie zegt Stichtig Groenhuysen  in het beste belang van cliënten te handelen, zo ook bij de moeder van Van Helden.

 

Beddagen
Deze beddagen lijken geen incident te zijn. In het tv-programma komt ook verzorgende Corina Gomper aan het woord. Zij diende in 2010 haar ontslag in, omdat ze het oneens was met de beddagen, die wegens personeelsgebrek op haar afdeling werden ingevoerd. ‘Er werd besloten om cliënten waarvan de familie niet vaak op bezoek kwam, in bed te laten. Ik vond het heel erg, maar je móest wel. Geen normaal mens kan 13 mensen wassen in de ochtend.’

 

Bron: De Vijfde Dag
Foto: Roos Koole (ANP)

 

Bekijk hier  de uitzending van De Vijfde Dag

 

Doet jouw zorginstelling ook aan ‘rustdagen’ of ‘beddagen’? Laat je reactie hieronder achter! 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.