Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Bezettingsnorm verpleeghuizen kost 3 miljard euro

Een bezettingsnorm van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners vergt een investering van 3,1 miljard euro. Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat uitgaat van een extra toename van tienduizend medewerkers in de zorg per jaar vanaf 2019.
bezettingsnorm.jpg
Foto: ANP

Dat meldt Skipr.nl. Brancheorganisatie ActiZ wijst op de krappe arbeidsmarkt en roept andere partijen op om samen het benodigde extra zorgpersoneel op te leiden en aan te trekken.

Bezettingsnorm verpleeghuizen

Op het ogenblik geldt er geen verplichte norm voor de personeelsbezetting in de verpleeghuiszorg. De afgelopen periode is er wel veel discussie over geweest. Meerdere partijen, waaronder FNV, zijn voorstander van een norm van minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen.

Wat kost het? 

Het CPB heeft berekend hoeveel de maatregel kost en noemt deze in een gisteren verschenen notitie ‘juridisch en technisch uitvoerbaar.’ De benodigde uitbreiding van het aantal gekwalificeerde medewerkers in de verpleeghuiszorg zal wel tijd kosten. Het CPB noemt een extra toename van tienduizend voltijdsmedewerkers per jaar haalbaar vanaf 2019.

Zie ook: Noodklok geluid om bezettingsnorm verpleeghuizen

Meer personeel nodig

Wat Actiz betreft moet er aan twee voorwaarden worden voldaan om extra mensen in te zetten in verpleeghuizen: de overheid moet het benodigde geld structureel vrijmaken én er moet meer aandacht komen voor de arbeidsmarkt. Over het geld zegt woordvoerder Bernadet Naber: ‘Je kunt niet medewerkers opleiden en aannemen voor een jaar en ze daarna weer ontslaan. Dus het geld moet er jaarlijks zijn.’ Werkgevers kunnen pas extra personeel werven als er geld is om mensen te betalen.

Tekorten arbeidsmarkt

Wat de arbeidsmarkt betreft, wijst Naber erop dat er al een tekort aan zorgpersoneel is. Het aantal ouderen neemt de komende jaren hard toe, terwijl het aantal jongeren dat de arbeidsmarkt betreedt, afneemt. ‘We vissen met z’n allen in een steeds kleiner wordende vijver en dus moeten we aan de slag om voldoende mensen op te leiden en te enthousiasmeren voor de ouderenzorg.’

Volgens Sonja Kersten van V&VN is het grootste probleem in de verpleging op dit moment het toenemende tekort aan verpleegkundigen. Lees meer. 

9 REACTIES

 1. Izegems ziekenhuis vertraagt dementie dankzij de juiste belichting
  "Ze zijn beter geluimd, rustiger tijdens de nacht en gaan trager achteruit"
  Rood licht 's ochtends en 's avonds en helder licht overdag maakt dat dementiepatiënten zich beter voelen, rustiger slapen en langzamer achteruit gaan. Een ziekenhuis in Izegem begint er als eerste mee. "Door de belichting moeten we 's nachts minder patiënten vastbinden."
  28-02-17, 19.02u – Bruno Struys
  LEES LATER
  Ik mag het u niet vertellen, maar even door de website van De Morgen

 2. Lees alle reacties
 3. Ouderen en vergrijzing….het wordt te duur….het móet met minder geld., dát hoorden we de laatste jaren vooral. Vrijwel iedereen is gaan geloven in dit sprookje, dat NIET afkomt van de ouderen zelf of de artsen of de verpleegkundigen ./ verzorgenden…. Er is jaren lang NIET naar hun geluisterd. Nu staan de verkiezingsprogramma's er vol van. De vorige verkiezingen waren en 2 partijen die IETS in hun plannen schreven over de zorg….hele 2 partijen…! Ik ben inmiddels afgehaakt en geloof erin dat Nederland haar normen en waarden omtrent de gezondheidszorg ondergeschikt gemaakt heeft aan het geld dat de politiek en de ziektekostenverzekering bedenkt… Het vak is dermate stresserend geworden (teveel patiënten in te korte tijd moeten helpen) en dermate computer gestuurd/ geautomatiseerd, dat ik ( en velen met mij ) daar geen zin meer in heb(ben). Tja, spijtig na 40 jaren van werk in de gezondheidszorg. Anna

 4. precies, eerst móést er ontslagen en nu móét er meer geld, maar het moeten wordt door bedrijfsdeskundigen die een instituut in stand houden of laten kantelen genomen, níét door bevoegd bekwame werkvloer deskundigen, kortom: het hele debat heeft niet met zorg te maken, en alles met geld…daarom zorg ik nu buiten de zorg, als eenmanszaak met bedelnap, en zie met lede ogen het hele kaartenhuis in elkaar vallen. Echt, ik heb een onverwoestbaar vertrouwen in de mensheid, maar ik geloof alleen nog maar in het opbouwen van een nieuwe gezondheidszorg, waar geen manager aan te pas komt en waar politici eerst vijf jaar stage moeten lopen voor ze er iets over mógen zeggen, of sterker nog….iedere politieke partij mag alleen mensen voor de portefeuille zorg aandragen als deze personen uit de zorg komen en bevoegd bekwaam zijn, zoiets. op weg naar de Phoenix uit de as.

 5. Tekorten op arbeidsmarkt:
  Jonge mensen kiezen voor het bedrijfsleven, daar geen weekenden/feestdagen werken, geen zomervakantie al definitief in moeten plannen in half december. Vaak maar maximaal twee weken in hoogseizoen vakantie. Salaris laag, als je weinig weekenden/avonden werkt geen extra ORT die het salaris nog een beetje aantrekkelijk maken. Geen auto van de zaak. Veel stress, lichamelijk zwaar en weinig tevredenheid van kritische familie of Cliënten. De toestroom van nieuwe leerlingen zal alleen maar afnemen. Jongeren willen snel geld verdienen, hebben veel om af te betalen [studie/hypotheek] Salarissen in zorg voor de verantwoording die je draagt en zware wisselend diensten maakt het niet aantrekkelijk voor de jongeren. Lied

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.