Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bezigheidstherapie effectief bij dementie

Bezigheidstherapie levert meer op dan medicatie. Dat is gebleken uit onderzoek in het UMC Nijmegen.

Tijdens het onderzoek werd een groep van 135 patiënten met lichte tot matige-ernstige dementie en hun verzorgers in twee groepen gedeeld. In de ene groep werden de patiënten en verzorgers vijf weken lang tweemaal per week door een ervaren therapeut bezocht; de andere groep kreeg geen therapie.

Verbetering motoriek
Na 6 en 12 weken werden de deelnemers onderzocht. Uit de resultaten bleek dat de therapiegroep het aanmerkelijk beter deed dan de controlegroep. Bij driekwart werd verbetering van de motoriek waargenomen en 82% had minder hulp nodig bij alledaagse bezigheden.

Weg met onzekerheid
De verzorgers (vaak mantelzorgers) die de therapie hadden gekregen voelden zich veel zekerder dan de verzorgers in de andere groep. Volgens de onderzoekers is het resultaat van bezigheidstherapie veel beter dan de resultaten van medicatie of psychosociale interventie en zij pleiten er dan ook voor om bezigheidstherapie tot onderdeel van de behandeling van personen met dementie te maken.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik zou dolgraag een betrekking hebben als bezigheidstherapeute. Heb jaren als bejaardenhelpende gewerkt in verschillende verzorgingstehuizen.
  Heb dit met heel veel zorg en plezier mijn beroep
  uitgeoefend,maar helaas wegens beperkingen aan beide
  schouders kan ik niet meer in de verpleging,maar moet
  lichte werkzaamheden uitvoeren,en misschien in de toekomst als bezigheidstherapeute,omdat ik hier mijn
  meeste ervaring in deze doelgroep heb gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.