Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bezorgdheid over nieuwe trombosemedicatie

Onder artsen bestaan grote twijfels over de veiligheid van een groep nieuwe medicijnen tegen trombose, die sinds 1 december worden vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Dit berichtte het VPRO-programma Argos zaterdag op Radio 1.
Bezorgdheid over nieuwe trombosemedicatie

Het gaat om nieuwe orale anticoagulantia, Noac’s, aldus Argos. Specialisten in sommige ziekenhuizen – waaronder het academisch ziekenhuis LUMC in Leiden, het Diaconessenhuis in Meppel en de Isala Klinieken in Zwolle – schrijven Noac’s daarom in principe nog niet voor aan hun patiënten. Ze zijn bang dat er, wanneer de Noac’s in korte tijd massaal, zonder intensieve controle worden geslikt, een tweede Vioxx-affaire zou kunnen ontstaan, zo zeggen zij in Argos. Vioxx was een pijnstiller die als wonderpil in de markt werd gezet. Honderden mensen overleden wereldwijd na innemen van Vioxx aan een hartinfarct; een bijwerking die niet uit klinische studies naar voren kwam. Het middel verdween weer van de markt.

Antistollingsmiddelen
Komende woensdag is er Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de nieuwe antistollingsmiddelen. Daarin komen de zorgen over de veiligheid van de middelen aan bod. In de Verenigde Staten vielen er vorig jaar 542 doden door Noac’s en 72 door het oude middel warfarine. Warfarine is te vergelijken met de cumarines die nu in Nederland ter preventie van vorming van stolsels worden gebruikt. Het Amerikaanse Institute for Safe Medical Practices (ISMP) maakt zicht zorgen over deze aantallen doden, en wijt die mede aan de ‘agressieve en succesvolle’ introductie van de Noac’s.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.