Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuinigingen, ook in tijden van verpleegkundigentekort

De grote vraag naar verpleegkundigen houdt aan, maar tegelijkertijd zijn er ziekenhuizen die door bezuinigingen juist van hun personeel af moeten.
bezuinigingen ziekenhuizen
De ziekenhuizen hopen op een zo groot mogelijk natuurlijk verloop.

Zo staan er bij Treant-ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen in totaal 93 banen op de tocht. Het is volgens Treant één van de maatregelen uit een bezuinigingspakket, dat ervoor moet zorgen dat de ziekenhuisgroep weer financieel gezond wordt. De ziekenhuisgroep geeft aan dat een deel van de banen verdwijnt door natuurlijk verloop (pensionering, het aflopen van tijdelijke contracten en het niet vervullen van vacatures); zo’n 39 banen zullen op een andere manier moeten verdwijnen. Vooralsnog heeft Treant geen plannen voor gedwongen ontslag. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt tegen RTV Noord dat het gaat om verpleegkundigen, medisch secretaressen en doktersassistenten.

Personeelskosten

Ziekenhuis Tergooi moet dit jaar zo’n drie miljoen euro bezuinigen en sluit gedwongen ontslagen niet uit, meldt De Gooi- en Eemlander. De bezuinigingen zijn nodig door hogere personeelskosten en een lagere omzet. Volgens het regionale dagblad brengt Tergooi binnenkort een plan van aanpak naar buiten. Het ziekenhuis kijkt naar mogelijkheden om personeel flexibeler in te zetten, zuiniger voor te schrijven en slimmer om te gaan met de inkoop van dure medicijnen.

Voltijdsbanen

Het Medisch Spectrum Twente (MST) moet wegens bezuinigingen ook weer banen schrappen. Dit jaar zullen 168 voltijdsbanen verdwijnen, meldt Tubantia. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk gedwongen ontslagen vallen; de banen moeten vooral verdwijnen door natuurlijk verloop. Volgens Tubantia verdwenen er vorig jaar ook al 155 voltijdsbanen.

Waarschuwing

De overheid heeft een besparing van 1,9 miljard euro op de curatieve zorg gepland; dit baart een aantal bestuursvoorzitters van ziekenhuizen grote zorgen. Het zal leiden tot langere wachtlijsten en brengt de kwaliteit van zorg in gevaar, waarschuwen zij.

Baankansen
Onlangs bleek uit de ‘hotlist Kansrijke beroepen in 2018’ van uitzendbureau Randstad dat verpleegkundigen de beste baankans hebben. Op de tweede plek staan verzorgenden ig.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.