Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Bezuinigingen kabinet desastreus voor zorg’

Het nieuwe kabinet wil dat 30-plussers voortaan zelf hun mbo-opleiding betalen. Deze bezuinigingen zullen de sectoren van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg hard treffen.
'Bezuinigingen kabinet desastreus voor zorg'

Dat schrijft de mbo-raad, mede namens ActiZ, in een brandbrief aan premier Rutte.

Dertig procent van de nieuwe werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg ouder is dan dertig jaar. ‘Dat zijn vooral herintreders en moeders met schoolgaande kinderen, maar ook mensen die verder willen leren,’ zegt Aad Koster, directeur van Actiz op radio 1. ‘Wij zijn bang dat zij de keuze voor de zorg niet zullen maken als zij de opleiding zelf moeten betalen. En we hebben die mensen hard nodig.’

Veel 30’ers onder verpleegkundigen
De vraag naar zorg en zorgprofessionals wordt door de vergrijzing alleen maar groter, en nu is het al moeilijk om voldoende personeel aan te trekken. ‘In het afgelopen schooljaar waren er 15.000 mbo-studenten die een opleiding volgen om in onze branche aan de slag te gaan boven de 30 jaar. Als zij allemaal wegvallen, hebben we een probleem,’ vervolgt Koster. ‘Een schrijnend arbeidstekort ligt dan op de loer, waardoor we niet meer de zorg kunnen leveren die nodig is.’

Tegenspraak
‘Deze maatregel is ook in tegenspraak met de plannen uit het regeringsakkoord om 12.000 mensen in de ouderenzorg extra aan het werk te krijgen. Waar moeten die allemaal vandaan komen als de 30-plussers afvallen?’ Koster maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg. Daarom doet ActiZ samen met de MBO-raad, andere zorgbranches en bonden de oproep aan het kabinet Rutte om deze maatregel niet door te voeren.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

12 REACTIES

 1. Vraag
  Waar zijn dan die opleidingen in de zorg ,ik ben nu 57 jaar ,ben twee jaar aan het knokken om een opleiding te kunnen volgen als verzorgende iger ,ook heb ik aangeboden 3 jaar voor uit te betalen , stage plek zorg ik zelf voor lukt niet ,zelf de conpetentie test was goed,kan geen kant uit zelf clienten regelde ik zelf ,dus geen werkgever nodig
  hier in maastricht is het motto geen opleiding zonder werkgever geen werkgever zonder opleiding ,althans met die leeftijd
  weet iemand waar deze opleiding wel kan volgen zonder werkgevers ?

 2. Lees alle reacties
 3. Heb vijf jaar geleden de helpende opleiding niv 2 gedaan . Drie jaar geleden opleiding niv 3 verzorgende. En nu de drie maand durende opleiding 304 voor verzorgende ig . Ik kan het iedereen aanraden, mijn werkgever heeft alles vergoed . Ben 52 jaar en hartstikke gemotiveerd. Misschien zijn er nog wel meer mensen te motiveren , zodat er het tekort aan verzorgenden aangevuld wordt.

 4. De vraag is wat er bedoeld wordt met “zelf betalen”… studiefinanciering krijgen 30plussers geloof ik al niet. Ik vermoed dat er bedoeld wordt dat er geen subisidie van overheidswege meer gegeven wordt en dat de student dus een “reëel” bedrag moet neertellen voor de opleiding. Ettelijke duizenden euro’s vaak. Inderdaad desastreus voor herintreders en mensen die om andere redenen later aan de opleiding beginnen…

 5. Bbl opleidingen zijn praktisch hetzelfde als de voormalig in-service opleidingen. Je gaat eerst solliciteren bij een instelling naar een leerling plaats je werkt als leerling en de instelling betaald de opleiding.Je krijgt hiervoor een leerling salaris of minimum salaris als je 21+ bent.Je hoeft dus zelf niets te betalen. Je krijgt alleen studie financiering als je een BOL opleiding gaat doen dan betaal je dus gewoon schoolgeld en dit is wettelijk vastgesteld, daarnaast loop je stage waarvoor je een stagevergoeding krijgt. Zoek je een particuliere opleiding dan kost een opleiding vaak wel duur.

 6. Tja, Dick, ik ben het toch wel met je eens. De inservice opleiding mag toch wel weer terug komen. Waarom? Het is een opleiding, meteen de theorie in de praktijk toepassen en……verdienen.
  Maar of dit door iedereen opgebracht kan worden, ik weet het niet. Als herintreder ben je volgens mij wel degelijk geinteresseerd en gemotiveerd om het werk in de gezondheidszorg te gaan doen. Maar je moet die opleiding dan nog wel kunnen betalen en wat kost een BBl opleiding tegenwoordig wel niet????????
  Ik kan het niet opbrengen, als het nodig zou zijn, maar ik wens degenen die het toch willen gaan proberen heeeeeeeeeeel veel sukses.
  Groetjes

 7. Wie heeft er eigenlijk recht op studiefinanciering? Als je een werkende partner hebt krijg je volgens mij niet zo snel studiefinanciering, en zit je in een uitkeringssituatie dan mag je vaak ook met behoud van uitkering een studie mbo studie volgen. Je kunt in de zorg ook een bbl traject volgen hier werk je 4 dagen verdien je geld en ga je 1 dag in de week naar school. Ik geef zelf les op een mbo en mijn ervaring is dat veel oudere studenten liever een bol opleiding doen. Ze hebben hierdoor geen verplichtingen aan een werkgever, hoeven met weekenden nog niet te werken, zijn vaak de vakanties nog vrij, kunnen met regelmaat zonder veel consequenties verzuimen en te laat komen.Ook tijdens stages kunnen veel dingen worden georganiseerd bv later komen omdat je een kind naar de creche moet brengen. Geen avonddienst omdat je geen oppas hebt. Hoef je bij een werkgever niet te proberen. Daarnaast krijgen ze studiefinanciering die door uitwonend te zijn en de nodige toeslagen voor kinderen huursubsidie ed net zoveel opleverd als een uitkering of minimum loon.

 8. Ik heb op 42-jarige leeftijd de opleiding verzorgende IG via Volwassenen Educatie gevolgd, 4 dagen in de week naar school met daarnaast stageperiode. Heb dit zelf bekostigd, heel stimulerend en motiverend om het via deze weg te doen en de contacten en informatie wat je allemaal krijgt, de moeite waard. Je hebt na het behalen van je diploma geen verplichting aan de instelling wie de opleiding bekostigd heeft. Tijdens een stageperiode kun je ook wel aan het werk komen, als je inzet laat zien voor 100%, jong of oud.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.