Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen MCA ook gevolgen voor verpleging

De bezuinigingen die zijn aangekondigd door het bestuur van het Medisch Centrum Alkmaar hebben ook consequenties voor verpleegkundigen. Of er gedwongen ontslagen zullen vallen is nog niet bekend. Vakbond NU’91 is in gesprek met het ziekenhuis over een sociaal plan.
Bezuinigingen MCA ook gevolgen voor verpleging

Eind vorig jaar kondigde het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) aan dat er tot 2016 achttien miljoen bespaard moet worden, dus zes miljoen per jaar. Vorige week stelde Harry Luik, voorzitter van de Raad van Bestuur, in het Noordhollands Dagblad dat de bezuinigingen ook personele consequenties hebben. ‘Dat betekent dat de bezuinigingen ook gevolgen kunnen hebben voor verpleegkundigen’, bevestigt Joke Bart, communicatievoorlichter van het ziekenhuis, aan Nursing.nl. ‘We verwachten dat we het grootste gedeelte kunnen opvangen door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Maar omdat we in de onderzoeksfase van de bezuinigingsplannen zitten, kunnen we nu nog niet zeggen of er gedwongen ontslagen gaan vallen.’

Electieve opnamekamer
Daarnaast moeten zorgvernieuwingen ervoor zorgen dat met minder kosten dezelfde kwaliteit van patiëntenzorg wordt geleverd. Als voorbeeld noemt Bart de electieve opnamekamer. ‘Dit is een aparte kamer op een afdeling waar patiënten liggen die hun operatie nog moeten ondergaan. De aanwezige verpleegkundige richt zich alleen op de opnames en heeft zo veel tijd voor de patiënt. Dit werkt prettiger voor verpleegkundige en tegelijkertijd bespaart het uren’, legt Bart uit.

Pittige gesprekken
Vakbond NU’91 is in gesprek met het MCA over een sociaal plan, zo bevestigt persvoorlichter Karin Weerts. ‘Uitgangspunten daarbij voor ons zijn geen gedwongen ontslagen maar verpleegkundigen van werk naar werk begeleiden’, zegt Weerts. Zij noemt de gesprekken met het ziekenhuis ‘geen makkelijke overleggen’. Weerts vervolgt: ‘In de komende weken vinden er nog vervolggesprekken plaats. Er staan nog pittige gesprekken te wachten.’

Kosten besparen
Door een aantal landelijke ontwikkelingen moet het MCA de exploitatiekosten structureel verlagen. Zo voorziet het hoofdlijnenakkoord dat tussen VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars is gesloten in een beperkte volumegroei van 2,5% per jaar. Bovendien geven zorgverzekeraars steeds meer signalen af dat ze in de toekomst minder zorg willen inkopen. Ook binnen MCA is voor het eerst in jaren een afname van de productie zichtbaar. Daarom heeft het ziekenhuis een kostenbesparingsprogramma opgesteld onder de naam Marsroute, waarbij binnen drie jaar minimaal 18 miljoen euro wordt bezuinigd.

MCA Alkmaar, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.