Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bied psychiatrische patiënt rust en duidelijkheid’

Een rustige basishouding en het bieden van structuur zijn algemene interventies voor het omgaan met een psychiatrische patiënt op je algemene verpleegafdeling.
'Bied psychiatrische patiënt rust en duidelijkheid'

Dat zegt Beate Looman van de Stichting Goed met Gek in de nieuwste Nursing. Zij traint onder meer verpleegkundigen in de thuiszorg en ziekenhuis op het gebied van psychiatrie.

Psychiatrie vs. somatiek

Veel verpleegkundigen verplegen het liefst patiënten met alleen somatische klachten, bleek eind vorig jaar uit een poll op Nursing.nl. Meer dan de helft van de stemmers gaf bovendien aan zich onvoldoende bekwaam te voelen om met patiënten met psychiatrische problematiek om te gaan. Zij ervaren die zorg als ‘moeilijk’. Ook zien zij de begeleiding niet als hun core business, ze leggen doorgaans de prioriteit bij lichamelijke verzorging. Een gebrek aan kennis en vooroordelen zouden daaraan ten grondslag liggen. ‘Algemeen verpleegkundigen zouden psychiatrie veel interessanter vinden als ze er meer van wisten,’ denkt Looman.

Basishouding

In het artikel noemt Looman onder meer de basisbeginselen voor het omgaan met psychiatrische patiënten. ‘Over het algemeen geldt voor eigenlijk iedere patiënt, het maakt niet uit wat iemand heeft, van psychose of delier, het hangt helemaal van jou af hoe iemand op je reageert. Bij psychiatrische patiënten komen prikkels vaak versterkt binnen, ze reageren vaak sneller of heftiger op (non)-verbale signalen die jij uitzendt. Een rustige basishouding is dus erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld met een gehaaste houding aan het bed van de patiënt verschijnt, van wie je meteen van alles wil, werk je angst – of zelfs agressie – in de hand.’

Abonneren

Maar wat houdt die rustige basishouding in? Je leest het in Nursing april. Ontvang je Nursing niet? Neem dan nu een abonnement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.