Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘BIG-register onzorgvuldig en incompleet’

Het BIG-register is onzorgvuldig en incompleet. Dat meldt het NCRV-programma ‘Altijd Wat Monitor’, dat in hun uitzending gisteravond aandacht besteedde aan zorgverleners, ook verpleegkundigen, op de zogenaamde ‘zwarte lijst’.
‘BIG-register onzorgvuldig en incompleet’

De fouten in het BIG-register zouden variëren van verkeerde data van bijvoorbeeld berispingen tot het ontbreken van informatie over zorgverleners met een beroepsverbod (doorhaling). Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de TU Delft noemt de bevindingen in de uitzending dramatisch. ‘Je mag van het register verwachten dat ze accuraat zijn. Het punt dat daar onvolledigheden in zitten is heel ernstig, want dat creëert een schijnveiligheid.’

Helft Nederlanders moedigt zwarte lijst aan

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) pleit voor meer transparantie in de zorgsector: zij willen een zwarte lijst met artsen en specialisten die een medische fout hebben begaan. Lees meer >>>

CIBG

Het CIBG, de instantie die het BIG-register beheert, erkent dat informatie niet klopt. ‘Wij danken voor de signalen en zijn een onderzoek gestart,’ zo laten zij aan Altijd Wat Monitor weten. Verder zeggen ze dat de oorzaak van ‘systeemtechnische aard’ is. Opvallend is echter dat daarna de ontdekte fouten hersteld worden in het register.

Minister Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst zorgverleners

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft van Europese collega’s bijval gekregen voor haar voorstel om in Europa werk te maken van een openbare zwarte lijst voor zorgverleners die hun werk slecht doen. Lees meer >>>

Aantal verpleegkundigen

Er staan momenteel 37 verpleegkundigen op de zwarte lijst met een tijdelijk of permanent beroepsverbod. Zij hebben een bevel gekregen van de IGZ, zijn berispt, (voorwaardelijk) geschorst, hebben een gedeeltelijke ontzetting gekregen of een doorhaling in het BIG-register. De onderzoeksjournalisten van Altijd Wat Monitor ontdekten dat van 51 van de 80 zorgverleners met een doorhaling in het BIG-register, niet te vinden zijn.

Politiek

Tweede Kamer-fracties zijn ontstemd over de fouten in het BIG-register. Coalitiepartijen VVD en PvdA, maar ook oppositiepartijen CDA, SP, PVV, D66 en GroenLinks willen opheldering van verantwoordelijk minister Schippers van Volksgezondheid. Zij weigert tot nu toe om te reageren.

Bekijk de uitzending

Klik hier om de uitzending van Altijd Wat Monitor van maandag 1 september terug te kijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.