Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Bij deze partij kun je het snelst met pensioen

De meeste partijen vinden een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar onvermijdelijk. Toch zitten er nog grote verschillen in de tijdspanne waarover de leeftijd verhoogd wordt. Kijk en vergelijk.
pensioen

VVD: Vanaf 2018 AOW-leeftijd op 67 jaar, daarna stijgt die mee met levensverwachting. 

 

PvdA: In 2017, 2020 en 2022 de leeftijdsgrens steeds met een half jaar verhogen om uiteindelijk in 2025 uit te komen op 67 jaar.

 

PVV: AOW-leeftijd blijft op 65 jaar staan.

 

CDA: In 2015 in één keer verhogen naar 66 jaar, in 2020 naar 67 jaar.

 

SP: Tot 2020 gaat de AOW-leeftijd niet omhoog. Als er ooit wel een hogere pensioenleeftijd komt, kunnen mensen met zware beroepen nog steeds op hun 65e stoppen.

 

D66: AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar in 2021. Daarna laten meestijgen met de levensverwachting.

 

GroenLinks: Vanaf volgend jaar geleidelijk verhogen, tot 67 jaar in 2023.

 

SGP: AOW-leeftijd geleidelijk verhogen (1 maand per jaar) naar 67 jaar in 2020. Voorwaarde voor deze maatregel is wel dat ouderen een eerlijke kans op werk hebben. 

Partij voor de Dieren: Vanaf 2018 de AOW geleidelijk verhogen, tot 67 jaar in 2030. Mensen die minimaal 45 jaar hebben gewerkt, krijgen een uitzondering.

Christenunie: Geleidelijk verhogen naar 67 jaar. Vanaf 2015 de eerste zes jaar met een maand verhogen. Daarna ieder jaar met twee maanden.

DKP: Wordt niets over vermeld in het partijprogramma.

Libertarische Partij: De Staat moet zich niet bemoeien met de leeftijd waarop iemand wil stoppen met werken en wil het sparen voor de oude dag aan mensen zelf overlaten.

Piratenpartij: De AOW leeftijd moet omhoog. Met hoeveel jaar en over welke tijdspanne wordt niet in het partijprogramma vermeld.

Mens en Spirit: Streeft naar een flexibele AOW-leeftijd. Verder staan geen concrete plannen in hun partijprogramma vermeld.

Bronnen: P&O Actueel, verkiezingsprogramma’s van deelnemende politieke partijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.