Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bij deze partij kun je het snelst met pensioen

De meeste partijen vinden een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar onvermijdelijk. Toch zitten er nog grote verschillen in de tijdspanne waarover de leeftijd verhoogd wordt. Kijk en vergelijk.
pensioen

VVD: Vanaf 2018 AOW-leeftijd op 67 jaar, daarna stijgt die mee met levensverwachting. 

 

PvdA: In 2017, 2020 en 2022 de leeftijdsgrens steeds met een half jaar verhogen om uiteindelijk in 2025 uit te komen op 67 jaar.

 

PVV: AOW-leeftijd blijft op 65 jaar staan.

 

CDA: In 2015 in één keer verhogen naar 66 jaar, in 2020 naar 67 jaar.

 

SP: Tot 2020 gaat de AOW-leeftijd niet omhoog. Als er ooit wel een hogere pensioenleeftijd komt, kunnen mensen met zware beroepen nog steeds op hun 65e stoppen.

 

D66: AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar in 2021. Daarna laten meestijgen met de levensverwachting.

 

GroenLinks: Vanaf volgend jaar geleidelijk verhogen, tot 67 jaar in 2023.

 

SGP: AOW-leeftijd geleidelijk verhogen (1 maand per jaar) naar 67 jaar in 2020. Voorwaarde voor deze maatregel is wel dat ouderen een eerlijke kans op werk hebben. 

Partij voor de Dieren: Vanaf 2018 de AOW geleidelijk verhogen, tot 67 jaar in 2030. Mensen die minimaal 45 jaar hebben gewerkt, krijgen een uitzondering.

Christenunie: Geleidelijk verhogen naar 67 jaar. Vanaf 2015 de eerste zes jaar met een maand verhogen. Daarna ieder jaar met twee maanden.

DKP: Wordt niets over vermeld in het partijprogramma.

Libertarische Partij: De Staat moet zich niet bemoeien met de leeftijd waarop iemand wil stoppen met werken en wil het sparen voor de oude dag aan mensen zelf overlaten.

Piratenpartij: De AOW leeftijd moet omhoog. Met hoeveel jaar en over welke tijdspanne wordt niet in het partijprogramma vermeld.

Mens en Spirit: Streeft naar een flexibele AOW-leeftijd. Verder staan geen concrete plannen in hun partijprogramma vermeld.

Bronnen: P&O Actueel, verkiezingsprogramma’s van deelnemende politieke partijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.