Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bijna helft Vlamingen verkiest dood boven dementie

Liever dood dan dementie krijgen. Daarvoor kiest bijna de helft van onze zuiderburen.
Bijna helft Vlamingen verkiest dood boven dementie

Dit blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het beeld rondom dementie moet worden bijgesteld, aldus Nele Spruytte van de KULeuven in het Nieuwsblad. ‘Net als kanker is dementie geen doodsvonnis meer.’

Onderzoek

Het expertisecentrum heeft een grootschalig onderzoek gehouden naar de beeldvorming rondom dementie in Vlaanderen. In totaal deden hier 1.050 Belgen aan mee. Een van de vragen was of ze euthanasie zouden laten plegen als ze de diagnose dementie zouden krijgen. ‘Ja’, antwoordde 42%.

Angst

De experts vinden deze cijfers verontrustend. Wanneer iemand dementie krijgt, heeft hij of zij nog zeven tot tien jaar te leven, aldus Spruytte. ‘De manier waarop de samenleving kijkt naar dementie, blijft erg negatief. Die aftakeling boezemt ons angst in’, aldus onderzoeker Baldwin van Gorp.

 

Bron: Nieuwsblad

 

Wat zou jij op deze vraag antwoorden? En denk je dat je anders tegen dementie aankijkt dan mensen die niet in de zorg werken? Laat je reactie hieronder achter!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.