Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Bijter ambulanceverpleegkundige gaat vrijuit

Haagse ambulanceverpleegkundigen zijn woedend omdat het OM weigert een verslaafde te vervolgen die een collega dwars door zijn kleren in de buik heeft gebeten.
Bijter ambulanceverpleegkundige gaat vrijuit

Het incident vond vlak voor Kerstmis plaats. De Haagse ambulanceverpleegkundigen vinden het onbegrijpelijk dat het OM ondanks de landelijke campagne tegen het toenemend geweld jegens hulpverleners de man niet gaat vervolgen. Zij willen dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) ingrijpt.

Aangifte volgens protocol geweld tegen hulpverleners
Directeur Fer Bouman van het Witte Kruis in Den Haag reageert verontwaardigd in De Telegraaf: ‘Doen we netjes aangifte van zware mishandeling, zoals afgesproken in het protocol over geweld tegen hulpverleners, dat minister Ter Horst nota bene ook heeft ondertekend, en dan wordt die zaak gewoon door het openbaar ministerie geseponeerd. Die junk is volgens de officier van justitie ontoerekeningsvatbaar. Dergelijk gedrag kun je nu eenmaal verwachten van verslaafden, zo luidt zijn redenering.’

Ambulanceverpleegkundigen voelen zich in kou gezet
Bouman meldt dat de ambulanceverpleegkundigen zich ernstig tekortgedaan voelen: ‘De minister en de korpschefs hebben na de rellen met oud en nieuw rondgebazuind dat het geweld tegen politie, brandweer en hulpverleners moet stoppen, er zijn protocollen ondertekend, er is een dure publiekscampagne begonnen, maar intussen krijgen verslaafden een vrijbrief om gewoon door te gaan. En datzelfde geldt waarschijnlijk voor dronkaards. Want die zijn ongetwijfeld ook ontoerekeningsvatbaar. Dan kunnen we eigenlijk net zo goed met de ambulancedienst stoppen.’

Vrees over hiv-besmetting
Het ergste van de hele kwestie vindt directeur Bouman het nog dat het slachtoffer van de beet, een 50-jarige ambulanceverpleegkundige, twee weken in onzekerheid heeft geleefd omdat hij vreesde dat hij wellicht met hiv was besmet door de drugsverslaafde die suïcidaal was en inmiddels in een psychiatrische kliniek verblijft. ‘Dat was gelukkig niet zo, maar die man heeft geen gezellig kerst en oud en nieuw gehad.’

Ter Horst: in principe vervolgen, maar OM beslist
Minister ter Horst laat via haar woordvoerder weten dat de lijn inderdaad is dat tegen agressie aan het adres van hulpverleners aangifte moet worden gedaan en dat er wordt vervolgd – tenzij het openbaar ministerie duidelijke redenen heeft om dat niet te doen. Zij heeft wel toegezegd contact op te nemen met de ambulancezorg van het Witte Kruis in Den Haag.

Door: redactie Nursing
De Telegraaf

5 REACTIES

  1. Het OM moet zich meer vastbijten in een aangifte. Laten wij er eens onze tandjes in zetten. Maar…zoals het in de zorg vaak gaat….wij laten onze tanden niet zien en lijken het allemaal maar met een mond vol tanden te accepteren.
    Ik weet dat ik gevoelige tanden heb maar in dit soort zaken, waarbij hulpverleners en collega’s niet gesteund worden ben ik best bereid een tandje erbij in te leveren. Als wij niet eens gesteund worden in dit soort zaken, zelfs de minister die het dan toch maar weer aan het OM over laat, waar moeten wij dan nog heen als hulpverlener.
    Wie kan mij verder helpen?????

  2. Lees alle reacties
  3. Als het OM zich nu eens in deze zaak vastbeet, zodat hulpoverleners zich serieus genomen voelen. Ook een verslaafde dient vervolgd te worden. Verslaafden weten ook waar grenzen liggen. Misschie kan je zo iemand “veroordelen” tot gedwongen afkikken?

  4. Waarom vraagt de ambulanceverpleegkundige en/of de werkgever niet aan de rechter dat het OM als nog wordt gedwongen om vervolging in te stellen tegen die junk! Ik veronderstel dat binnen het Witte Kruis toch wel ergens een jurist rond loopt die dit ook kan bedenken. Laat anders via een politieke partij hierover kamervragen stellen.

  5. Met zijn allen de minister gaan bezoeken en geen genoegen nemen met woordvoerders, dat is het beste. Want zelfs de beste afspraken gaan de mist in door slapheid bij het OM.En dan ligt het ook nog aan waar de aanklacht is ingediend.Er moet een eensluidende aanpak komen.”Verslaafd of niet er wordt vervolgd”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.