Artikel bewaren
Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aan
Dit stelt het programma ‘Altijd wat’ van de NCRV. In de uitzending wordt aandacht besteed aan dementerende ouderen die agressief gedrag vertonen naar de verzorgenden. Schreeuwen, niet begrijpen wat de verzorging komt doen, slaan, de dagelijkse verzorging kan een strijd worden als dementerenden agressief zijn.
Machteloze verzorgenden
‘Als verzorgenden vol frustratie, boosheid en machteloosheid bij je komen, word je eigenlijk gedwongen om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt doen’, vertelt verpleeghuisarts Inga Melsert in het programma. Meestal worden er dan antipsychotica zoals Haldol voorgeschreven.
Bijwerkingen Haldol
Specialist ouderengeneeskunde Rob van Marum legt in de uitzending uit dat ongeveer de helft van de dementerenden Haldol krijgt. Terwijl het medicijn eigenlijk bedoeld is voor volwassen mensen met schizofrenie. De bijwerkingen van Haldol kunnen bij ouderen veel zwaardere gevolgen hebben. Van Marum: ‘De helft van de gebruikers wordt wat verstijfd, waardoor ze moeilijker lopen. Daarnaast is er een toegenomen kans op beroertes, longontstekingen, valaccidenten en vroegtijdig overlijden.’
Bron: Altijd Wat
Klik hier voor de aflevering over de agressieve dementerenden
Mijn ervaringen op een acute opname afdeling zijn juist positief over het inzetten van haldol, soms in combinatie met lorazepam bij motorische onrust bij patiënten met een delier en/of dementie die agererend,agressief gedrag vertonen. Bij een oudere wordt in principe een consult geriatrie ingeroepen. In een setting van acute opname waar er een hoge turn over en grote werkdruk is, is dat geen goede plaatst voor een patient met delier en/of dementie met ‘storend’ gedrag. Want er is niet 1 onrustige patient maar regelmatig meerdere patienten tegelijk waar dan (bijna)continue begeleiding nodig is. Maar juist ook patienten die acuut intensieve zorg nodig hebben. Daar is nauwelijks personeel voor. Die is er vaak niet. Bijv in de nachtdienst. Want als een patient in zijn vitale functies bedreigd wordt heb je handen vol aan die patient. Dan is het prettig voor zowel de delirante, en/of demente onrustige patient, als voor de verpleging dat deze’rustig’is, wanneer deze catheters, infuus,maagsonde etc in heeft.Voorkomt dat deze worden uitgetrokken en valincidenten etc. Kom je meer aan de zorg van hen maar ook aan andere acute patienten toe. Uiteraard zijn de middelen tijdig. Zodra de patient met minder toe kan wordt de haldol evt in combinatie met lorazepam afgebouwd.