Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bioscoop komt naar verpleeghuisbewoners toe

SeniorenCinema is van start gegaan: de recreatiezaal van een verpleeghuis of verzorgingshuis wordt hierbij omgetoverd tot bioscoopzaal, waar bewoners een recente film kunnen zien.
Bioscoop komt naar verpleeghuisbewoners toe
Foto: Seriorencinema

Als operateur van het Filmhuis van De Gruitpoort kwam René Smeele op het idee om de bioscoop naar zorginstellingen te brengen.  ‘In de bioscoop waar ik werk komen weinig ouderen, doordat ze minder mobiel zijn. In verzorgingshuizen doen activiteitenbegeleiders hun best, maar het geld voor goede apparatuur en de kennis van voor goede films ontbreken. Met Seniorencinema komen ouderen in aanraking met recente filmhuisfilms, en door de ambiance hebben ze het gevoel echt een avondje uit te zijn’, vertelt hij aan Tijdschrift voor Verzorgenden, vakblad voor mensen die in de ouderenzorg werken.


‘Geen seks’

De cliënten zijn een speciaal soort publiek, waarvoor Smeele hard zoekt naar geschikte films: ‘Geen seks, geen geweld, geen Tweede Wereldoorlog en liever ook geen ondertiteling, omdat veel bewoners moeite hebben om dit te lezen of te volgen. Laatst vertoonden we de natuurfilm ‘Travelling birds’. Je merkt dat degene met de beste ogen luid de ondertiteling begint voor te lezen, zodat de buurvrouwen ook weten dat de grauwe gans voorbij komt.’


Mond-op-mond-reclame

Met zijn idee won Smeels de aanmoedigingsprijs bij ikhebeensterkidee.nl van de Rabobank. Met de 1500 euro die hij hiervoor ontving, kocht hij apparatuur waarmee hij nu sinds een paar weken langs zorginstellingen trekt. ‘Iedereen is heel enthousiast. Door mond-op-mond reclame worden we steeds weer ergens anders uitgenodigd.’ Omdat SeniorenCinema volledig draait op vrijwilligers, is het (voorlopig) alleen beschikbaar in de West Achterhoek.

Mail voor meer info: seniorencinema@gmail.com

1 REACTIE

  1. Al jaren geleden gebruikte ik de recreatiezaal van een zorgcentrum om met behulp van een dvd-speler en beamer de mensen een leuke avond te bezorgen. Niet alleen met films, want die zijn er genoeg op tv en daar kwamen ze niet voor naar de zaal, maar ook met beelden van vroeger, een dvd van Dorus, of een dvd van holiday on ice, een dvd met liedjes uit de jaren 60 en 70. Andre Rieu doet het ook goed. Ik gebruik die nu nog op een kleinschalige PG woongroep. Wordt meestal erg gewaardeerd. Ik koop deze dvd’s zelf omdat er door bezuinigingen geen geld voor is. Gisteren nog een dvd besteld met beelden over het huishouden van de jaren 50. Een lange film met een verhaal is voor PG mensen niet geschikt, maar dit soort dingen wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.