Verpleegkundigen in het RadboudUMC brengen blaaskatheters niet meer steriel, maar schoon in. Dat scheelt afval, CO2 en kosten. Maar hoe zit het met het infectierisico?
Het klinkt mooi: door transurethrale blaaskatheters (eenmalige en verblijfskatheters)
Waar kan ik dit onderzoek vinden? Voor het implementeren?
Beste Anke, de richtlijn waarop deze verandering is gebaseerd is inmiddels gepubliceerd. Lees hier meer: https://www.nursing.nl/praktijk/verpleegtechnische-handelingen/richtlijn-breng-blaaskatheter-schoon-in-plaats-van-steriel-in/
Zouden jullie kunnen aangeven naar welke onderzoeken er verwezen wordt? Ik zou dit graag bij ons in het ziekenhuis willen implementeren.
Beste Caroline, voor de bronnen verwijs ik je naar de conceptrichtlijn Blaaskatheterisatie. Deze is nog niet definitief gepubliceerd.
Beste Caroline, de richtlijn is inmiddels gepubliceerd: https://www.nursing.nl/praktijk/verpleegtechnische-handelingen/richtlijn-breng-blaaskatheter-schoon-in-plaats-van-steriel-in/
Interessant. De handschoenen zijn ook niet meer steriel.
Zijn er nog redenen te bedenken waarom je in een verpleeghuis wel steriel zou moeten handelen? Kwetsbare cliëntengroep? Of lijken er ook voor deze groep geen bezwaren.
Voor meer info kun je nu de herziene richtlijn blaaskatheterisatie raadplegen: https://www.nursing.nl/praktijk/verpleegtechnische-handelingen/richtlijn-breng-blaaskatheter-schoon-in-plaats-van-steriel-in/
Grappig, pleitte onze uroloog in de jaren 70 al voor. Wij brachten destijds aseptisch de katheters in, ging prima.
Ik werk in de thuiszorg en wat al eerder benoemd is, het huis waar je werkt ik soms niet zo schoon. De wissel wordt zo schoon mogelijk gedaan, wel is de steriele set nog de norm.
Wat ik wel vaak bij cliënten aangeef dat de celstofmat een stuk goedkoper kan en dat geldt niet alleen voor deze handeling. Er zijn bij een goedkope, niet nader te noemen keten, puppy training matjes te koop. Helemaal prima voor sommige zorg op bed. Ook wel eens een vuilniszak onder een handdoek geprobeerd maar dat ging te makkelijk glijden met val risico als de cliënt op wilde staan. Maar dat is per situatie te bekijken, de ene cliënt is mobieler dan de ander. Schoonwerken zou een uitkomst zijn, zeker bij warm weer als je dan met warme handen in die steriele handschoenen moet worstelen.
In ons thuiszorg team, worden eenmalige catheters niet steriel ingebracht, in de eigen omgeving doen zelfstandige cliënten dit ook niet.
Bij schoon wisselen zien wij geen infecties.
Zoals Ria ook aangeeft.
Bij de wissel van een Verblijfskatheter of SP is er meestal een steriele inbrengset. Ik zie geen enkel bezwaar om ook dit schoon ipv steriel te doen.
Scheelt tijd en materiaal.
Aafien Henderiks
in thuiszorg in mijn urologisch team waarbij wij ruim 300 klanten in zorg hebben en dus heel veel wissels doen in de eigen omgeving van de klant zien we niet of nauwelijks infecties Sepsis of heel erg ziek worden en opgenomen moeten worden al helemaal niet.
En dat terwijl de hygiene soms in huis ver te zoeken is.
Ook als onderlegger gebruiken wij een handdoek.
Bij een sp wissel gebruik ik geen steriele handschoen, maar breng zo snel mogelijk de katheter weer terug in de buikopening.
Zonder het gedeelte aan te raken wat in de blaas komt.
De wissel is dan binnen 20 seconden gedaan.
SOms hebben mensen het steriele setje open gemaakt maar moet er gewisseld en zul je het met dit setje moeten doen. Dat gaat idd ook goed.
Dus ik ben voor minder afval, makkelijker werken en niet meer risico voor de client.
Ria Pothoven
Verrassende uitslag van dit onderzoek. Onze studenten (HBOV Rotterdam) vinden het steriel werken rondom blaaskatheterisatie een hele klus. Ben benieuwd of, hoe en wanneer de standaard zal worden aangepast.