Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bloeddruk meten in beide armen moet routine zijn’

Verschillen in de systolische bloeddruk in de linker- en rechterarm van 15 mmHg of meer wijzen op de aanwezigheid van perifeer arterieel vaatlijden en op een verhoogd overlijdensrisico.

Dat schrijven Britse onderzoekers in The Lancet. Zij stellen dat het meten van de bloeddruk in beide armen routine moet worden.

 

Het onderzoek is op 30 januari gepubliceerd in The Lancet.

De Britse onderzoeker Christopher Clark en zijn collega’s onderzochten of verschillen in de bloeddruk tussen beide armen gerelateerd zijn aan het voorkomen van perifeer vaatlijden. De onderzoekers beoordeelden 28 studies die de afgelopen jaren zijn gedaan naar verschillen in systolische bloeddruk (bovendruk) tussen beide armen en de kans op perifeer arterieel vaatlijden, hart- en vaatziekten en een verhoogd overlijdensrisico. Dit heet een meta-analyse, een analyse waarbij gebruik wordt gemaakt van eerder gepubliceerde studies.

Verhoogde kans op perifeer vaatlijden
Uit de analyse blijkt dat een verschil van 15 mmHg of meer wordt geassocieerd met verhoogd risico op vernauwing of verharding van de slagaders, de zogenaamde perifere vasculaire aandoeningen. Een verschil van 15 mmHg of meer blijkt ook gerelateerd aan schade aan de hersenvaten, een verhoogde cardiovasculaire mortaliteit en een verhoogde algehele mortaliteit. Ook een verschil van 10 mmHg wordt al geassocieerd met een verhoogde kans op de aanwezigheid van perifeer vaatlijden. Het maakt volgens de onderzoekers niet uit welke arm de hogere of lagere druk heeft, het gaat om het verschil tussen beide armen.

Bloeddruk meten in beide armen
Hoe sneller dit soort verschillen worden opgespoord, hoe effectiever de behandeling, aldus de onderzoekers. Zo kunnen dingen als stoppen met roken en cholesterol- en bloeddrukverlagende medicatie nog helpen bij een vroege signalering. Daarom pleiten Clark er zijn collega’s ervoor dat het standaard meten van de bloeddruk in beide armen wordt opgenomen in toekomstige richtlijnen voor bloeddrukmetingen.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.