Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloeddruk meten zonder ‘wittejasseneffect’

Op de verkeerde manier bloeddruk meten en het 'wittejasseneffect' zorgen er samen voor dat tot een kwart van de metingen niet betrouwbaar is. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen met een meting die dertig minuten duurt. Dat blijkt uit onderzoek van huisartsgeneeskundigen van het UMC St Radboud.

Het ‘wittejasseneffect’ kan wel bij 1 op de 4 mensen voorkomen: bij ouderen en bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, komt het vaker voor dan bij andere groepen. Gebrekkige toepassing van de richtlijnen kan overigens ook tot verkeerde meetresultaten leiden. Bijvoorbeeld als de dokter of assistent tegen de patiënt praat tijdens het meten, dan valt de bloeddruk hoger uit dan wanneer de patiënt stil is en niemand tegen hem of haar praat.

 

Stille kamer

Beter meten kan en is niet moeilijk. Huisartsen verbonden aan de afdeling eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud stelden vast dat automatische bloeddrukmeting, om de vijf minuten gedurende een half uur, bij patiënten die alleen in een stille kamer zitten, tot prima resultaten leidt. Ze vergeleken de uitkomsten met metingen over 24 uur (waarbij de patiënt de hele dag zijn gewone gang gaat, met een meetapparaat aan zijn lichaam dat om de twintig minuten meet) en vonden dat de dertig-minuten-metingen goed overeenkwamen. De onderzoekers publiceren hierover in het maart/aprilnummer van Annals of family medicine

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Radboud Universiteit

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.