Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloedingsrisico aspirine bijna even hoog als bij orale antistolling

Patiënten met atriumfibrilleren lopen bij gebruik van aspirine bijna evenveel risico op bloedingscomplicaties als bij het gebruik van cumarinederivaten.

Het risico op fatale bloedingen is zelfs iets hoger, vooral door gastro-intestinale bloedingen. De bescherming tegen een ischemische beroerte is bij aspirinegebruik juist minder. Er kunnen dus vraagtekens worden gezet bij de praktijk dat oudere patiënten met een mogelijk verhoogd bloedingsrisico aspirine krijgen omdat dat veiliger zou zijn.

Atriumfibrilleren
Dat concluderen Deense onderzoekers op basis van ruim 82.000 patiënten die tussen 1997 en 2006 de diagnose atriumfibrilleren kregen en antithrombotisch werden behandeld. Patiënten kregen het cumarinederivaat warfarine, de plaatjesremmers aspirine of clopidogrel of combinaties van die drie. Bij gebruik van warfarine of aspirine was het absolute risico op bloedingen per patiënt-jaar respectievelijk 3,9 procent en 3,7 procent. Bij clopidogrel was dat 5,6 procent. Dit hogere risico was echter niet significant. Het risico was het grootst in de eerste maanden van de behandeling.

Bloedingsrisico en CVA
Het is overigens wel van belang dat het hier om een observationele studie gaat. Juist patiënten met een hoger risico op bloedingen, kregen waarschijnlijk vaker alleen aspirine. Deze ‘confounding by indication’ kan dus leiden tot enige overschatting van het gevaar van aspirine. Andere belangrijke conclusies zijn dat combinatietherapie geassocieerd is met duidelijk verhoogde bloedingsrisico’s, zonder verlaging van het risico op een ischemisch CVA.

NTvG
Door: redactie Nursing 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.