Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Conny: ‘Ik ben opgeleid om te verzorgen, niet om commercieel te denken’

Een aantal jaren geleden was het vooral de gedachte in de ouderenzorg, om te voorkomen dat de cliënten niets tekort kwamen in een instelling.
Blog Conny: 'Ik ben opgeleid om te verzorgen

Wij waren druk doende om het vooral aangenaam en leuk te maken voor de bewoners op hun oude dag. Er werd rekening gehouden met de wensen en de mogelijkheden die er waren voor zowel de cliënten als de organisatie. Er kwamen methodieken in het benaderen en het vormgeven van de zorgverlening. Er moest vooral stilgestaan worden bij de levenswijze die de cliënten gewend waren. Erg mooi om zo een kans te bieden bij het in stand houden hiervan. In onze organisatie werken wij met belevingsgerichte zorg.

Of dit in de toekomst nog zo zal zijn, betwijfel ik ten zeerste. Scheiden van wonen en zorg wordt de vervanging van het verzorgingshuis. Een mogelijkheid om in beschutte omgeving te kunnen wonen. Bij iedere cliënt zal er gekeken moeten worden waar men recht op heeft, als daar een indicatie voor is. En hiermee zullen wij verzorgenden anders moeten gaan werken. Om iemand in een rolstoel even te verplaatsen van a naar b, zal niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Je zult goed op de hoogte moeten zijn, of dit vergoedt wordt in de indicatie.

Primair ben en blijf ik zorgverlener. Daarbij wil ik graag een zorgvrager helpen in alle opzichten.  De nieuwe situatie dwingt mij goed na te denken bij alles wat ik onderneem. Ik mag de zorgvrager niet te kort doen. Maar ook de organisatie niet. En daarin ligt de moeilijkheid, ik ben opgeleid om te verzorgen en niet commercieel te denken.

Hoe denk jij hierover? Laat je reactie hieronder achter!

4 REACTIES

 1. Verzorgende vroeger en nu:
  Vroeger: Was je blij als de cliënten verzorgd en tevreden genoten van een kopje koffie, naast de gegeven zorg was er altijd nog tijd over voor een praatje.
  Nu: Kijk je eerst hoeveel minuten heb je te besteden bij een cliënt, indien er iets voorgevallen is en de cliënt behoefte heeft om te praten dan blijf je langer en boek je de extra tijd op de kosten van de cliënt. Klaar met werken: check nog even je productiviteit cijfers, deze worden eens per maand besproken!

 2. Lees alle reacties
 3. Wij zijn van een meerzorg-/ open pg afdeling naar een BOPZ afdeling over gegaan. Onze cliënten mogen vanaf zzp 7 bij ons komen wonen.
  Het prettige voor ons, als verzorgenden, is dat wij juist méér tijd gaan krijgen om warme, belevingsgerichte zorg te bieden. Bijv. snoezelen wat oh zo belangrijk is voor deze doelgroep.
  De regelgeving is strenger, maar biedt toch mogelijkheden.

 4. als verpleegkundige in de wijk werk ik in een service flat, waar ik de voordelen van het scheiden van wonen en zorg echt ervaar. de mensen wonen hier zelfstandig en krijgen hulp als het nodig is ge woon thuiszorg dus. en soms is het voor ons moeilijk om dat wat altijd goed was los te laten .
  het voordeel is dat echtparen bijna altijd samen kunnen blijven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.