Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Rob Keukens: ‘Eigen schuld, dikke bult’

Rob Keukens kijkt tv voor TvZ. Ditmaal keek hij naar lelijke eendjes die omgetoverd worden tot mooie zwanen.
lelijk eendje.jpg

Volgens de oude Grieken was geluk het vermogen je eigen lot te bepalen. Dus zonder dat ze daar hulp van bekende Grieken bij nodig hadden.

De Christenen meenden dat aanvaarding van het aardse lot kan leiden tot toekomstig geluk in het hiernamaals. Voor de moderne mens echter lijkt het geluk te liggen in zelfbevestiging, de volstrekt individuele verwerkelijking van onze subjectieve verlangens. En daarbij doen we een beroep op de knappe en succesvolle idolen uit het onuitputtelijke arsenaal der BN’ers. Veel van onze verlangens betreffen het ideale lichaam.

Zo is Rachel bevangen door schaamte en lijdt ze omdat haar borsten te klein zijn. En dat terwijl haar man Mo fijnbesnaard opmerkt een liefhebber te zijn van vrouwen met ‘dikke tieten en dikke billen’. Gelukkig biedt de innig verstrengelde trojka van de commerciële televisie, Lieke van Lexmond en de privékliniek voor plastische chirurgie, uitkomst voor mensen die gebukt gaan onder hun imperfecties. Neuzen worden rechtgezet, oogwallen gecorrigeerd, borsten vergroot.

En dat is maar goed ook want, zo houdt Lieke ons voor, knappe mensen zijn succesvoller en verdienen meer dan lelijke. De boodschap van het programma Lelijke eendjes is dan ook niet dat er in ieder lelijk eendje in principe een zwaan schuilgaat. Nee, dat is een leugen.

De impliciete boodschap is wel: wij lelijkerds die door onze lichamen worden vernederd, hebben dat eigenlijk aan onszelf te danken. We kunnen ons toch laten verbouwen?

 

 

 

Meer informatie over Lelijke eendjes – RTL 5

 

 

 

 

 

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.