Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Blog Nannie: ‘Aan tafel bij Matthijs op 12 mei’

Met 12 mei in het vooruitzicht worden er volop plannen gemaakt. Voor een bezoekje van een van de beroepsorganisaties hoef je als zorginstelling maar een kik te geven. Ze komen graag langs om de Dag van de Verpleging 2017 inhoud te geven. Maar waar blijft het publieke debat?
0_Nannie_april17.jpg

Gemopper op verpleegkundigen

Sinds 1965 is 12 mei internationaal dé dag om verpleegkundigen centraal te stellen. De aanleiding was een serieuze zaak. Ziekenhuizen werden steeds groter en steeds specialistischer. De verpleegkunde was als vak niet met die ontwikkelingen meegegaan. Opleidingen liepen achter, de beroepstrots was verdwenen en er werd gemopperd over het niveau van verpleegkundigen. Een baan in de verpleging stond al lang niet meer te boek als een aantrekkelijke carrière. Er waren voor vrouwen inmiddels ook veel andere beroepen om uit te kiezen, bijvoorbeeld het beroep van secretaresse. Dat resulteerde in de jaren 60 in een tekort aan verpleegkundigen in alle werkvelden. Hoog tijd dus om de bakens te verzetten en een flinke pr-actie op touw te zetten om het beroep van ‘verpleegster’ landelijk te promoten.

Openbaar debat

De discussies over de waarden van het vak van verpleegkundige werden niet in de binnenkamers van ziekenhuizen of zorginstellingen gevoerd, maar in het openbaar. Via radioprogramma’s, dagbladen en populaire weekbladen zoals Margriet en Libelle gingen leidinggevende verpleegkundigen, toonaangevende directrices en docenten met elkaar in debat over de issues van dat moment.

Met 12 mei in aantocht moeten we vaktijdschriften koesteren, schreef Nannie eerder. Lees meer >>

Issues van nu

Die issues verschillen niet fundamenteel van de problematiek van nu. Ook nu is er een arbeidsmarktprobleem, ontbreekt het de beroepsgroep aan beroepstrots, missen we leiderschap en is de opleiding niet goed afgestemd op de vraag. Ook de salariëring kan wel wat beter. Natuurlijk, er wordt hard gewerkt aan deelaspecten zoals de opwaardering van de wijkverpleegkundigen en de bijscholing op gebied van leiderschap. In de politiek wordt volop over zorg gediscussieerd. En acties zoals die van Hugo Borst hebben iedereen flink wakker geschud. Maar het is afwachten wat er allemaal van wordt waargemaakt.

Zelfbewuste verpleegkundigen

De visie op de toekomst van het verpleegkundig beroep ontbreekt. En zo’n blauwdruk is nodig om een beroepsgroep te kweken die weet wat ze waard is. Het is hoog tijd dat de samenleving zelfbewuste verpleegkundigen, die er natuurlijk ook zijn, in het publieke domein ziet opereren. Zodat zichtbaar wordt dat verpleegkundigen klaar zijn om het debat aan te gaan over hun waarde voor de Nederlandse samenleving.

Niet iedereen is fan van de Dag van de Verpleging… Lees meer >>

Bij Matthijs aan tafel

Van de pr-acties tussen 1965 en 1975 kunnen we nog wat leren. Het is tijd dat de Dag van de Verpleging gebruikt wordt om de visie van verpleegkundigen te horen. Hoe? Laat verpleegkundig bestuurders, hoogleraren en lectoren zorgen dat ze op 12 mei 2017 aanschuiven bij Matthijs in De Wereld Draait Door om een krachtig, toekomstbestendig statement te geven. Met zo’n publiek debat heeft het vieren van de Dag van de Verpleging pas echt zin.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Natuurlijk moeten "gewone" verpleegkundigen laten zien hoe mooi hun vak is en hoe trots ze erop zijn. En graag ook bij DWDD en nog veel meer programma's. Zij zijn de beste reclames voor het vak. Waar het hier om gaat is dat voortrekkers in de verpleging te weinig zichtbaar zijn en zich te weinig publiekelijk uitlaten over waar het met de verpleegkunde naar toe gaat. Zij zijn degenen die een blauwdruk moeten presenteren voor de toekomst, en niet de politici. Dus ja, natuurlijk de werkende verpleegkundige op de buis, maar ook mensen met een visie op de toekomst. En om in de traditie van 12 mei te blijven, zou dat op die dat goed kunnen, bijvoorbeeld bij Matthijs.

  3. Deze week zat er wel een "gewone" verpleegkundige bij Matthijs aan tafel en voor mij voldeed zij aan onderstaande criteria. Ook de gefilmde item over haar werk waren goed gemaakt en zeer herkenbaar. Ik zie liever nog meer verpleegkundigen die hun verhaal vertellen en mogen laten zien hoe leuk hun werk is, maar ook mogen vertellen wat zij denken dat er beter kan en moet veranderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.