Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Afschaffing Tolk- en Vertaaldienst

Het ministerie van VWS vergoedt vanaf 1 januari 2012 niet langer de kosten voor het gebruik van tolk- en vertaal(telefoon)diensten. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vinden dat patiënten en cliënten zelf verantwoordelijk zijn voor het machtig zijn van de Nederlandse taal.

Vanaf 1 januari moet de patiënt, cliënt of de zorgverlener dus zelf een tolk of vertaler gaan regelen en eventueel betalen. Dat zou kunnen betekenen dat de gesprekken als volgt gaan verlopen:

Komt een Somalische vrouw bij de dokter met haar dochtertje van 9 jaar. Gelukkig weet de slimme meid het gynaecologische probleem goed te vertalen, ook dat mama voorlopig geen seks mag hebben voor een goede genezing.

Komt een vluchteling met een posttraumatisch stress syndroom bij de dokter: ‘Dokter, ik ben zo bang en voel me achtervolgd, ik heb jarenlang opgesloten gezeten.’ De dokter verwijst de man naar de nooduitgang.

Komt een ongeneeslijk zieke asielzoeker bij de dokter voor een slechtnieuwsgesprek: ‘Meneer, de tumor in uw ruggenwervel kan een dwarslaesie veroorzaken, eigenlijk mag u niet meer bewegen.’ De man neemt het letterlijk en gaat acuut gaat op de grond liggen. Hij wordt uiteindelijk met een ambulance naar huis gebracht.

Komt een Turkse psychotische patiënt met zijn zoon bij de dokter. De patiënt vertelt de waangedachte te hebben dat hij zijn zoon moet vermoorden. De zoon zegt dan maar dat zijn vader slecht slaapt en veel van zijn zoon houdt.

Hoe pantomime je in vredesnaam een naderende dood? En stel dat daar dan een kind bij is, om het woord te doen voor moeder of vader? Moet die dan de nare boodschap doorgeven? De Inspectie voor de Gezondheidszorg was er in haar advies van 2005 ondubbelzinnig over: de inzet van familie en vrienden is partijdig, inadequaat en niet altijd betrouwbaar. Met de tolkentelefoon heb je binnen twee minuten een neutrale, onafhankelijke tolk, met beroepsgeheim, in een van de 130 talen direct aan de lijn.

In de gezondheidszorg en de maatschappelijke opvang is het noodzakelijk dat zorgverleners en patiënten of cliënten elkaar goed begrijpen. De Kwaliteitswet en de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet big) wordt als norm gesteld dat u niet aan de gestelde eisen kunt voldoen als u niet in begrijpelijke bewoordingen met de cliënt kunt communiceren. Als daarvan sprake is, dient u een tolk of een vertaler in te schakelen. In onze beroepscode staat: ‘Als verpleegkundige of verzorgende zorg ik ervoor dat de zorgvrager (en/of zijn vertegenwoordiger) de door hem benodigde informatie ontvangt. Dat betekent met name dat ik de zorgvrager in voor hem begrijpelijke taal informeer over de zorgverlening en over de handelingen die ik uitvoer.’ En ook hier komt de deskundige tolk/vertaler om de hoek kijken.

Verkeerde diagnoses, verkeerd geïnterpreteerde adviezen,onnodig doorverwijzen en meer onderzoek (een soort van dierengeneeskunde) zullen de zorg alleen maar duurder maken. De kosten door medische missers als gevolg van miscommunicatie zouden zo maar vele malen hoger kunnen uitvallen dan de beoogde 19 miljoen die deze bezuiniging moet opleveren.

Snel uitgerekend: het gaat om € 1,25 per Nederlander per jaar. Onderteken dus vandaag nog de petitie.

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Reed Business Events Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

13 REACTIES

 1. Immigranten moeten de Nederlandse taal leren, dat vind ik. Maar er zijn gevoelige zaken waarin dat moeilijk gaat en waar medische hulp nodig is. Bijvoorbeeld bij oudere mensen. Moeten we die oude mensen die al 30 jaar in Nederlands wonen en tolk weigeren omdat ze geen Nederlands spreken. nee vind ik. In het geval van medische zorg waar een tolk noodzakelijk is moeten die oudere mensen hem krijgen. Het is beter als we bij de volgense generaties er heel sterk op letten dat de immigranten de Nederlandse taal leren, anders geen tolk.

 2. Lees alle reacties
 3. Je zal als asielzoeker maar ziek worden… of je kind. Inderdaad krijgen ze geen Nederlandse les. En leer het jezelf maar eens aan, zeker als je nooit op school hebt gezeten een onmogelijke opgave.En als je getraumatiseerd bent en /of in angst zit over je asielprocedure helpt dat ook niet. Ik heb bewondering voor degenen die het wel lukt (meestal hooggeschoolden). Vrouwen zullen hier meer de dupe van worden, zij zijn vaker ongeschoold. Geld hebben de meesten niet, familie die kan vertalen ook niet. Belachelijk is eigenlijk nog een veel te vriendelijk woord voor de afschaffing van gratis tolken voor iedereen.

 4. @Gea: begrijp me niet verkeerd. Ik vind zéker dat mensen die zich hier permanent vestigen hun best moeten doen Nederlands te leren.
  Maar, zoals Lisa zegt, niet iedereen is hier vrijwillig. En asielzoekers MOGEN geen onderwijs volgen.
  En wat dacht je van toeristen?
  Leer jij ook alle talen van alle landen waar je naartoe op vakantie gaat zo goed dat je je in een ziekenhuis kan redden?

 5. Niet alle mensen hebben de keuze om naar Nederland te komen. Zij moeten wel vluchten uit hun eigen land omdat er anders vreselijke dingen gebeuren. Juist voor deze mensen is het belangrijk dat ze gebruik kunnen maken van de tolkdiensten, na alle ellende.

 6. Is het niet zo dat als je zelf in het buitenland bent jij je ook aan moet passen en de taal zelf moet bemachtigen? Mensen maken een keuze om naar Nederland te komen en moeten de Nederlandse taal maar leren! ( en volgens mij is het nog verplicht ook)Als Marcello nou ff al die talen gaat leren dan kan hij deze mensen uitleggen hoe ’t werkt hier in Nederland!

 7. Ik laat niemand stikken…..en ik vind het juist sociaal dat je mensen op een goede manier helpt en dat is misschien op een andere manier dan jij dat vindt. Vergelijk het even met iemand die half zijdig verlamd is, goed om iemand te helpen en niet aan zijn lot over te laten maar ik ben van mening dat je daarnaast ook op een goede manier iemand moet stimuleren om te doen wat hij of zij nog kan! Dit geldt ook voor je eigen financiële situatie….goed om iemand te helpen (dat doet iedere werkende Nederlander) maar zelfzorg is nog altijd het beste en sommige moeten hierin gestimuleerd worden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk! Maar dat zijn minder mensen dan die nu hun hand ophouden, daar ben ik van overtuigd.

 8. ik hoop van harte voor je dat je nooit aan de andere kant van de zorg terecht komt.
  en als je dat wel komt, dat je het dan niet erg vind dat de rest van de samenleven je laat stikken.
  ik chargeer hier, maar individualisme is alleen fijn als je het zelf goed hebt. En natuurlijk moeten mensen gestimuleerd worden. Maar soms heb je gewoon pech. Vroeger had je dan een vangnet.

 9. Nou Petra, ik werk al 20 jaar lang in de zorg en dus ook 20 jaar met kerstmis en vele weekenden mag ik daar dan ook wat extra loon aan over houden, is dat niet gewoon mijn eigen verdiensten. goede doelen kies ik nog altijd zelf en voor de rest gaat er al een derde van mijn salaris naar de overheid. dat wil ik dan ook graag goed besteed zien worden.
  Tjee….prima dat je sociaal bent maar je moet wel de mindere blijven stimuleren tot eigen verantwoording.

 10. jemig. 50% van ons salaris? nou, verpleegkundigen verdienen niet schokkend veel, maar toch wel meer dan 1,25 euro. Over crying hearts gesproken…
  en ja, ik vind dat in het kader van het beschaafd houden van dit land de mensen die het kunnen betalen de zwaarder wordende lasten deels moeten dragen. En dat zijn dus onder andere verpleegkundigen. Tja, je kan klagen over het salaris, maar het is nog altijd 2x zoveel als bijstand en daar dan ook nog allerhande eigen bijdragen van moeten betalen.

 11. Dit systeem gaat juist heel veel besparen. Ik mag namelijk de patiënt die geen Nederlands spreekt niet behandelen wat ik kan niet in begrijpelijke bewoordingen met hem communiceren. Dat betekent dat ik hem door moet verwijzen. Er zullen meer zorgverleners zijn die dat gaan doen. Als de patiënt zich slecht genoeg voelt neemt hij vanzelf wel een keer een tolk mee. Tegen de tijd dat de tolk er is, de onderzoeken gedaan en de uitslagen bekend zijn spreken we de woorden uit: We kunnen niets meer voor u betekenen. De patiënt overlijdt binnen niet al te afzienbare tijd. Geen chemo’s, geen psychische behandelingen. Hoezo gaat dit meer kosten???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.