Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Agressie op de afdeling


Vol afschuw las ik het bericht over de bedreigingen in het Lievensbergziekenhuis en het UMC St Radboud.

Een paar jaar geleden hoorde ik dat bedreigingen tegen ambulancepersoneel zo waren toegenomen. Eerlijk gezegd dacht ik dat er toen alcohol of drugs in het spel waren en dat is natuurlijk ook vreselijk.

Maar dit? Nuchtere, volwassen mensen op een afdeling of eerste hulp die het personeel dwingen bepaalde handelingen uit te voeren. Laten we eerlijk zijn, dat kan toch niet !

„Mensen worden steeds mondiger. In een emotionele situatie die je op een eerste hulp natuurlijk vaker ziet, kan dat wel eens wrevel geven. Maar daar zijn onze mensen voor opgeleid.” Aldus het Nijmeegse ziekenhuis.

Voordat ik de psychiatriestage in ging, kregen we op school uitleg over ‘omgaan met geweld’. Je kreeg ook de mogelijkheid intern nog een vervolgcursus te volgen.
In de psychiatrie, ja! Daar komt nog wel eens geweld voor. Dat zijn psychiatrische patiënten, met soms wat ongecontroleerde uitlatingen of zelfs waanbelevingen. Dat vind ik ook geen probleem, want dat weet je van tevoren.

Maar ik geloof dat we voorafgaand aan de ziekenhuisstages ook maar een cursus ‘omgaan met geweld’ moeten volgen. Want anders heb je blijkbaar een probleem.

Ik zie het al voor me, computercursus, reanimatiecursus, BHV en ook nog de cursus omgaan met geweld. Het is blijkbaar noodzakelijk. Dat betekent nóg meer geld nodig in de gezondheidszorg.
Kassa! Weer een jaar langer de o zo noodzakelijke verbouwing uitgesteld.

Of juist meer personeel inzetten, voor het belang van het personeel bedoel ik dan.
Want, stel je voor er komt agressief bezoek en dan sta je daar met drie tengere collegaatjes in de avonddienst.

Of misschien moeten we net als in de psychiatrie zo’n telefoon of ‘noodknop’ om de nek dragen, om de portier in te schakelen als er dreigend gevaar is.

Dan is het toch ook geen uitdaging meer, voor de jeugd op de middelbare school die op het punt staan een vervolgopleiding te kiezen. Verpleegkunde, wie durft?!

Heb jij wel eens te maken gehad met agressieve patiënten of famlieleden? En wat deed jij toen? Heb je tips?

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Helaas zijn er nog heel veel instellingen(welzijn)
  die het normaal vinden dat je agressie in de werktijd over je heen krijgt en accepteert.
  Als je dan aangifte doet krijg je van je manager te horen dat jij als hulpverlener het incident uitlokt en dat het de manager tegenvalt dat je aangifte doet.
  Gevolg je jaarcontract word niet verlengd maar je krijgt dan de smoes we moeten bezuinigen.
  Wagelijk dat e nog steeds van dit soort dure managers in de zorg en welzijn rond lopen die het personeel afzeiken. Ik hoop dat het de manager in kwestie ook ooit eens overkomt. En dat haar manager dan het zelfde doet als men met mij deed!!!!

 3. Ik heb met belangstelling het artikel gelezen. Ik ben werkzaam op de ROCvA Gooi en Vechtstreek te Hilversum. Daar krijgen alle ll-verpleegkundigen en -verzorgenden een training “omgaan met Verbale- en Fysieke agressie. De ll-verpleegkundigen krijgen in het laatste jaar ook nog separeertechnieken. Dit gebeurt onder licentie van trainingsburo “kudding&partners” uit Amsterdam.
  Peter van kleij
  Instructeur agressiehantering

 4. @ Bram: In de zorg voor verstandelijk gehandicapten wordt in Nederland sinds jaar en dag gebruik gemaakt van een dergelijk alarmsysteem.
  Agressietrainingen staan regelmatig op het programma, extra op groepen waar escalaties dagelijks voor(kunnen)komen.
  Die training is ook bruikbaar in situaties met agressieve derden.

 5. In Den Haag heb je veel last van allochtonen , lees van Marokkaanse af komst.
  Zij EISEN hulp!! en schermen direct met discriminatie als alles niet volgens wens gaat.
  Als hulp verlener voel je je zeer vaak bedreigd , zeker als je een vrouw bent, ik moet mijn vrouwelijke collega’s dan ook regelmatig bij staan.
  Agressie in wat voor vorm moet dan ook NOOIT GETOLLEREERD WORDEN!!!!!!Altijd aangifte doen!!Niet wachten op je werkgever die schuwt de publiciteit.

 6. Zoals in de media zichtbaar is, komt het vaak voor. Hoe wapen je jezelf ertegen? Dat is moeilijk want niemand weet hoe de agressor te werk gaat of hoe een indrukwekkende situatie je kan overvallen. Het blijkt altijd een verassing en de impact bij jezelf kan gigantisch zijn. Ieder voor zich heeft een stijl van verwerken. Het blijkt dat mensen regelmatig bij die indrukwekkende ervaring extra aandacht nodig hebben. Vaak zie je als collega dat een heftige ervaring bij een collega doorwerkt. Signaleer dat en zorg dat er opvang komt. Vang elkaar op. Bespreek met elkaar het gebeuren. In de nederlandse gezondheidszorg, bij de politie en brandweer zijn Bedrijfs Opvang Teams (BOT) die speciaal voor de opvang opgericht zijn als de impact te heftig blijkt. Maak daar ook gebruik van en zorg dat je afweet van het bestaan van zo’n team in jouw werkomgeving. Het kan voorkómen dat je uitvalt.

 7. Het is ook vaak onmacht, waardoor mensen agressief worden. Vaak is het voor familie ook niet duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren.
  We nemen ook niet vaak genoeg tijd om wat uit te leggen. In een noodsituatie is dit ander, je moet meteen reageren, maar ik denk toch dat het van belang is als tenminste 1 collega iets van uitleg geeft.

 8. Ben het met Marieke eens. Hoezo is agressie in de psychiatrie normaal? Ik werk in de psychiatrie en wij doen aangifte van agressie, dit wordt bij ons niet getolereerd! Ik ben geen verpleegkundige in de psychiatrie geworden omdat ik zo van klappen hou.
  In welke setting ook, somatisch of psychiatrisch, is een ziektebeeld, te lang moeten wachten of het oneens zijn met een behandeling géén excuus voor agressie. Dus ik hoop dat iedereen die te maken krijgt met agressie aangifte doet bij de politie, het liefst op naam van de werkgever.

 9. Tip: maak in je organisatie bekend dat er ook goede richtlijnen bestaan over hoe je om kan gaan met agressie. Zie ook veiligezorg.nl
  Laat je niet afschrikken door agressie! In mijn organisatie is het aantal incidenten juist heel duidelijk gedaald door de juiste voorlichting, training en een goed registratiesysteem.

 10. In het VS ziekenhuis waar ik werk hebben we een “response team” voor patienten of families die geweldadig dreigen te worden. Het is niet een team dat ergens klaarzit, maar als we het alarmnummer bellen komt iedereen die op dat moment kan komen, inclusief iemand van security en van de afdeling psychiatrie. Je hebt binnen seconden minstens 10 mensen om die patient (of bezoeker) staan, en dat helpt echt. Zeer zelden dat iemand dan nog geweldadig wil worden. Het is een goed gevoel dat we meteen hulp kunnen krijgen van team genoten, en dat je er nooit alleen voorstaat.

 11. hey mensen, ik leer ook voor verpleegkundige zit nu in de helft van mijn 2e jaar en ga volgend jaar ook stage lopen in het ziekenhuis en mijn doel is om op de eerste hulp of ambulance te gaan werken. ik laat me er niet door afschikken. wij krijgen op school dat al zo’n cursus. idiaal.
  groetjes melanie meijerink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.