Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Begeleiding uit de AWBZ?!

Gaat de individuele begeleiding nou wel of niet uit de AWBZ? De plannen wijzen erop dat dit in het nieuwe regeerakkoord een plekje krijgt.

De cliënten zijn het er absoluut niet mee eens. Zij zien de bui al hangen: zij krijgen met nog meer instanties te maken om zorg te regelen. En de vraag is nog maar of de begeleiding, betaald vanuit de WMO-pot door de gemeente, op hetzelfde niveau wordt gegeven.

De meest bekende vorm van de begeleiding vanuit de AWBZ is de dagbesteding. Daarnaast wordt er in de thuiszorg ook begeleiding gegeven. Zo kan de client die ‘s-ochtends geholpen wordt met het wassen en aankleden, ‘s-middags onder begeleiding van een verzorgende naar de stad om nieuwe kleren te kopen. Dat noemt het CIZ in een fraaie volzin:
‘ondersteunen van de cliënt in het handhaven van de zelfredzaamheid en/of zinvolle dagbesteding bij een beperkt regelvermogen’

OB DAG en OB ALG waren bekende termen in de thuiszorg. Sinds 2009 heet het simpelweg Begeleiding. Bij duizenden cliënten werden beide producten naar alle tevredenheid geleverd door thuiszorgorganisaties. Bij hen was het signaleren van problemen en het zoeken van een oplossing gemakkelijk omdat hulp vaak vanuit de eigen organisatie geregeld kan worden. Eind 2009 is dat allemaal aangepast. En nu weer de volgende ingreep.

Wij vrezen het moment dat delen van de begeleiding worden wegbezuinigd en andere delen naar de gemeentes worden overgeheveld. Zij krijgen daar per definitie dan minder geld voor, en dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van de geleverde begeleiding.

We hebben dat ook gezien bij het overgaan van de Hulp bij de Huishouding naar de WMO. Alles moest goedkoper, waardoor het begeleidende aspect van de hulp bijna volledig is weggevallen.

Nee, van de bezuinigingen op de AWBZ hebben wij in de thuiszorg geen hoge pet op! Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen…. Het kan nog een hete herfst worden!

3 REACTIES

  1. @rob donkers
    Beste heer Donkers,
    Misschien klopt uw verhaal als je in een beschermde woonvorm woont. Als je zelfstandig woont en begeleiding nodig hebt heeft je huur en begeleiding niets met elkaar te maken. Kennelijk weet u toch niet helemaal waar u het over heeft… Als de begeleiding uit de AWBZ gaat zit ik en vele met mij mooi zonder zorg!

  2. Lees alle reacties
  3. het juist alleen maar beter dat begeleiding uit de awbz gaat en dat men voor de woonruimte gaat betalen het wordt er dus alleen maar voor de client goedkoper op en krijg de client huursubsidie nu moet een client meer dan 550 euro per maand voor betalen en wat doe begeleiding daarvoor op een stoeltje zitten en achter de computer zitten en als het huren wordt dan betaalt men niet meer dan 300 dus zo snel mogelijk invoeren en ik ben zelf client dus ik weet waar ik over praat

  4. Waarom zijn clienten met awbz altijd de klos.Kies je voor een pgb dan kan het niet op,de grootste onzin wordt getollereerd. De Begeleiding gebruiken wij om even met de clienten buiten te wandelen of tez zorgen dat mensen goed eten. Wil men dan dat ze in het verpleeghuis belanden. LIjkt me duurder hoor

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.