Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Blijf met je poten van verpleegkundigen af!

Agressie tegen verpleegkundigen komt zo langzamerhand zo vaak voor dat het straks de krant niet eens meer haalt. Doe daarom altijd aangifte.

In de nacht van twee oktober was het weer zover: een vriend van een patiënt probeerde op de seh van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen een behandeling af te dwingen. Hij vloog een vrouwelijke verpleegkundige naar de keel. Gelukkig is de man door de politie aangehouden en wordt hem poging tot doodslag ten laste gelegd.

Ik vind dit soort berichten vreselijk. Elke klap, elke bedreiging treft mij recht in mijn verpleegkundigen hart. Als verpleegkundige ben je kwetsbaar. Je kunt je werk alleen doen als dat in een veilige omgeving kan. Ik word woest als mijn collega´s worden aangevallen door een patiënt die direct zijn ingegroeide teennagel behandeld wil zien, terwijl zij op dat moment een kindje van vier aan het reanimeren zijn.

Zullen we afspreken dat dit soort mensen hun recht op verdoving verspelen als ze ooit in het ziekenhuis opgenomen worden? Of ze met voorrang levend voor orgaandonatie in aanmerking laten komen? Poeh, dat lucht op… maar als we zo zouden reageren zijn we net zo primitief bezig als de daders en dat past ons niet.

Hoe zou het gaan met de verpleegkundige in Nijmegen die aangevallen werd? Zou ze geslapen hebben? Zou ze nu in de ziektewet zitten? Heeft ze kinderen die vragen ‘mama waarom huil je’? Zouden haar collega’s op bezoek gaan? Zou de directie haar een bloemetje sturen? Zou het traumaprotocol nageleefd worden? Wanneer zou ze weer de nachtdienst in moeten?

Ik wil niet horen dat het bij het vak hoort. Ik wil niet horen dat het misschien wel aan ons ligt. Ik wil niet horen dat het een maatschappelijk probleem is. Ik wil niet dat collega’s uit het vak geslagen worden. Laat je blauwe plekken zien en doe altijd aangifte. Kom naar de workshop “Aangifte doen, waarom?”op het Nursing Event.

Ik ga nu een kaartje sturen naar onze collega op de spoedeisende hulp van het CWZ in Nijmegen. Ik denk aan je.

Ps: Natuurlijk begrijp ik dat het lijden van een patiënt tot onmacht, verdriet, pijn en boosheid bij familie en vrienden kan leiden. Maar blijf met je poten van verpleegkundigen af!

Marcellino Bogers (1957) van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Elsevier Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. In aanloop tot het Nursing Event schrijft hij wekelijks een blog op Nursing.nl. www.marcellinobogers.nl

9 REACTIES

 1. Ik denk ook zeker niet dat te maken heeft met een ‘soft’beleid van de regering. De maatschappij veranderd wat dat betreft wel. Mensen die verpleegkundigen of wie dan ook wat aan doen, moeten hier flink voor gestraft worden! Het is van de zotte dat je je op je werkplek niet veilig voelt!

 2. Lees alle reacties
 3. Aan Astrid: Jammer dat je het nou weer in de kretelogie a la Geert Wilders trekt door het ‘links soft beleid te noemen’. Het heeft daar nix mee te maken en je vergeet gewoon dat het CDA al die tijd in de regering heeft gezeten. Agressie heeft nooit gemogen en mag nog steeds niet. Dat er meer agressie in deze maatschappij is kan je niet op links soft beleid afschuiven; wel op meer mensen die uit dezelfde trog willen eten.

 4. Tja, helaas komt het steeds vaker voor. Ook in de psychiatrie zie je verandering in de loop van jaren. Ik zelf ben een aantal keer de pineut geweest en weet dat er niemand staat te springen om aangifte te doen, zeker wanneer het op persoonlijke titel moet…. en de gegevens dus ook voor de client te zien zijn…
  overigens werk ik nu niet meer op crisisafdeling van GGZ maar combi afd van verslaving en psychiatrie (DD)

 5. Heel goed geschreven! ‘Voor uw asociale gedrag kunt u hier niet terecht, voor uw kloppende vinger wel’. Voor agressie is geen enkel excuus. Soms zou je willen dat mensen eerst een ‘verklaring omtrent gedrag in het openbaar’ moeten kunnen overleggen voordat ze de drempel van het ziekenhuis passeren. Zo niet dan opzouten en succes met je verdere leven maar verpest niet dat van een ander. Agressie is slopend.

 6. Straks staat er in de krant nog dat op iedere afdeling in de nachtdienst een beveiliger wordt neergezet omdat de familie van patiënten agressie kunnen vertonen.
  Ik vind dat het maar eens afgelopen moet zijn met de agressie naar ons verpleegkundige toe!
  Ik wens deze verpleegkundige dan ook “beterschap” en succes met het vervolg van de aaangifte

 7. Groot gelijk, Marcellino!Ik hoop ook dat met de nieuwe regering anoniem aangifte doen gewoon mag. Waarom moeten de daders iedere keer weer beschermd worden? Keihard aanpakken, geen taakstraf en geen lichte boete. Laat deze mensen merken dat wat zij hebben gedaan echt niet kan.

 8. Helemaal mee eens dat je het bekend moet maken wanneer het mis gaat alleen hoe zit het met de bescherming van de verpleegkundige daarna? Dat houdt vele van ons tegen om het te melden. Het is te gek voor woorden maar meestal probeer je het op de werkvloer op te lossen door met elkaar hierover te praten. Zelf werk ik als senior verpleegkundige op een afdeling traumatologie. Ook op deze afdeling komen dit soort incidenten regelmatig voor.Het is net of veel mensen tegenwoordig ongeduldiger zijn en proberen de zorg af te dwingen zoals zij het zelf willen. Mondigheid is prima maar soms gaat het echt te ver.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.