Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Annabeth: ‘IGZ wenst medisch stafbestuur en verpleegkundigen op hetzelfde niveau’

Annabeth was onlangs bij de bijeenkomst die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met de VAR's belegde. De IGZ heeft grootse plannen met de verpleegkundige beroepsgroep.
Blog Annabeth: ‘IGZ wenst medisch stafbestuur en verpleegkundigen op hetzelfde niveau’

In mijn vorige blog schreef ik al over de uitnodiging van de Inspectie die we als VAR’s hadden gekregen. Afgelopen week was het dan zo ver. Met ongeveer 160 verpleegkundigen uit het hele land waren we bij de ‘Invitational Conference VAR’, georganiseerd door de IGZ met als thema ‘Toezicht op en uitvoering van verpleegkundige zorg’.

We werden verwelkomd door inspecteurs van de IGZ. Vijf in totaal en bijna allemaal met een verpleegkundige achtergrond, en hart voor ons vak. Sommigen van hen maken deel uit van een speciale focusgroep voor verpleegkundigen.

Dat we als VAR zijn uitgenodigd door de IGZ zegt eigenlijk al genoeg. De bijeenkomst begon dan ook met de slogan ‘The message is in the meeting’. Maar waarom precies deze uitnodiging? De verpleegkundigen zijn voor de Inspectie een onzichtbare groep. Bijzonder, als je weet dat de verpleegkundige beroepsgroep over het algemeen de grootste is in de diverse instellingen. We spelen een belangrijke rol in patiëntveiligheid en zijn betrokken bij het primaire zorgproces. En toch is de verpleegkundige vaak niet betrokken bij de inrichting van dit proces. Dat gebeurt door artsen, kwaliteitsbureaus, bedrijfsleiders, en directeuren. En de verpleegkundige volgt, of moet volgen. Daar moet verandering in komen, vindt de Inspectie.

We moeten ons verpleegkundig domein (de zorg) heroveren. En daar krijgen we hulp bij. De IGZ zoekt naar wegen om de verpleegkundige professionalisering, profilering en positionering te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door het beschikbaar stellen van geld voor de verdere professionalisering. Onze beroepsvereniging V&VN is al bezig met de nieuwe beroepsprofielen en zet daarmee de profilering van de verpleegkundigen op de kaart.

En dan de positionering. Deze wordt bepaald door omgevingsfactoren zoals een Raad van Bestuur, maar is vaak ook historisch bepaald. En daarin wil de Inspectie ons helpen. De IGZ verwacht dan ook dat de VAR aanwezig is bij de jaarlijkse gesprekken die de IGZ met de directies van de diverse instellingen voert. In deze gesprekken wordt er gesproken over zorgpaden, patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg. En als er (nog) geen VAR is geïnstalleerd, heeft de directie wel wat uit te leggen. Ongeveer 79 % van de ziekenhuizen heeft een VAR dus daar is werk aan de winkel!

En wat ik ook zo mooi vind: het medisch stafbestuur en de VAR moeten volgens de IGZ op gelijk niveau staan. Daar is nog wel een weg te gaan! Voor de één wat langer dan voor de ander. Het schept ook wel verwachtingen en verplichtingen. Dan ben je als verpleegkundige verantwoordelijk voor je eigen domein, namelijk ‘de zorg’. Maar wie kan die zorg nu beter verlenen en organiseren, dan wij, verpleegkundigen?! Ik vind dit een geweldige, positieve ontwikkeling en wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.