Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Annemiek: ‘Altijd vakantie in de wijk!’

Het wijkteam van Annemiek is gekrompen. Daardoor zetten de collega’s iedere dag een tandje bij, ook op hun vrije dag. Alsof iemand op vakantie is maar niet meer terugkomt.
personeelstekort
Foto: Pixababy

Vakantietijd. Je bent je vrij, luiert of bent actief ergens in de sneeuw, een zonnig land of gewoon lekker thuis.
Of je bent aan het werk. De collega’s die werken zetten een tandje bij, maken langere dagen, gebruiken een vrije dag om nog wat af te maken. Een zorgplan, telefoontjes om iets te regelen, overleg met de een of ander. Van alles behalve directe cliëntenzorg, want dát doe je niet op een vrije dag. Alleen in nood, natuurlijk spring je dan bij en help je de cliënt (of collega) uit de brand.

De vakantietijd is heerlijk. Zelfs voor de collega’s die werken. Want we weten: ‘Even de schouders eronder en dan is alles straks weer gewoon’. Dan is de vakantietijd voorbij, het team op volle sterkte en kunnen we gewoon weer aan het werk. Dan kijken we terug op een hectische periode met een voldaan en ook trots gevoel: we hebben het weer gered met elkaar!

Maar

Laatst realiseerde ik me dat ‘de vakantieperiode’ nu eigenlijk al heel lang duurt. We zetten voortdurend meer dan een tandje bij, maken langere dagen, gebruiken een vrije dag om nog wat af te maken. Een zorgplan, telefoontjes om iets te regelen, overleg met de een of ander. Van alles, zelfs directe cliëntenzorg, want we kunnen ze toch niet in de steek laten, onze cliënten én collega’s!

Ons team is gekrompen de laatste jaren. Van zes vaste krachten naar vier. En van drie vaste invallers naar twee. Het aantal cliënten krimpt niet in hetzelfde tempo. Al zorgen we steeds effectiever, stimuleren en bereiken meer zelfredzaamheid, de hoeveelheid zorg stijgt. De afgelopen weken rond de feestdagen hebben we meer dan tien zorgvragen moeten weigeren. Geen ruimte. Net zoals collega-organisaties.

Wijkverpleging, mooier werk is er niet. Uitdagend, afwisselend, sociaal. De wijk in. Bij zoveel verschillende mensen thuis komen. Zoveel verschillende situaties, ziekten, hulpvragen.

Creatief zijn, samen oplossingen bedenken. Naast soms teleurstelling en of frustratie ook zeker veel voldoening. We doen er toe!

Ons team houdt vol, misschien tegen beter weten in. We houden van ons werk. Het is zó de moeite waard! Dat is waar we nieuwe collega’s mee willen  werven. En we zeggen er eerlijk bij: in ons team is het nu altijd  ‘vakantie’!

Annemieks vorige blog ging over een patiënt die dood wilde, maar aanliep tegen allerlei obstakels.

1 REACTIE

  1. En blijkbaar vinden jullie het ook nog normaal dat jullie hetzelfde werk met minder doen en in je vrije tijd nog steeds met je werk bezig zijn! Zo houden we volgens mij iets in stand.
    Ik zou als nieuwe medewerker echt even achter mijn oren krabben als jullie zo werven. Kunnen jullie zelf nog wel op vakantie?
    Wanneer gaan we nu eens staan voor ons zelf en ons mooie vak? Want uiteindelijk worden de clienten hier altijd de dupe van! En dan zijn wij al lang omgevallen…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.