Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bente: ‘It is cold getting old’

De kleindochter van patiënte Carol vraagt zich af of de kerstman oma wel zal weten te vinden, nu zij in het ziekenhuis ligt. Blogger Bente heeft met haar te doen.
0_bente_fotolia.jpg
Kerstmis in het ziekenhuis - Foto: Fotolia

De Britten zijn al weken bezig met de voorbereidingen voor kerst. Overal kerstmarkten, gezellige kerstliedjes in winkels en reclames voor  kerstcadeaus en feestelijke maaltijden in restaurants. Iedereen is vrolijk. In het ziekenhuis is deze kerstgekte op de achtergrond ook aanwezig: welke van de kerstdagen ben je vrij? Wat wordt er gekookt en wanneer komt Father Santa op de afdeling? 

Op een zondagmiddag tijdens het bezoekuur vang ik een gesprek op tussen een patiënte, Carol, en haar kleindochter van zes. 

Carol ligt al acht weken medisch fit in het ziekenhuis. Het wachten is op de thuiszorg en dat blijkt erg complex. De combinatie van zorg die zij nodig heeft wordt niet door één zorgverlener verstrekt en de patiënte woont ook nog eens buiten de regio van het ziekenhuis waardoor het nog moeilijker blijkt om de zorg te regelen. Het komt vaak voor dat patiënten enige weken moeten wachten tot er thuiszorg beschikbaar is, al die tijd houden ze een ziekenhuisbed bezet. Of in het ergste geval worden ze van afdeling naar afdeling verplaatst om ruimte te maken voor acute opvang. Carol heeft wat dat betreft ‘geluk’, ze heeft de gehele periode op dezelfde afdeling gelegen. Wel heeft ze een zogenaamde HAP opgelopen, een hospital acquired pneumonia. Dat betekende een infuus en vijf dagen iv antibiotica. Nog een geluk dat ze niet in de war geraakt is zei ze laatst nog. 

Oud-blogger Jos heeft niet veel met de kerstdagen. Ze maken hem melancholisch. Lees hier waarom >>

De kleindochter van Carol is een vrolijke, trouwe bezoekster. Dit keer is ze niet zo vrolijk als anders. Ze maakt zich zorgen. Zou de kerstman oma wel weten te vinden in het ziekenhuis? Het ziet er namelijk niet naar uit dat oma Carol op tijd thuis is voor de kerst. Dat kwam hard aan bij het kleine meisje. Ze is maar moeilijk te troosten. Een kerst zonder oma… 

Als het meisje weg is, is ook Carol in tranen. Alle frustraties over het lange wachten op thuiszorg komen er nu bij de anders altijd zo geduldige Carol uit. Juist met de kerst in het ziekenhuis liggen is voor Carol, een echt familiemens, een enorme teleurstelling. Er is weinig wat ik kan doen behalve een luisterend oor bieden. Verpleegkundigen of artsen kunnen het proces helaas niet versnellen. Carol begrijpt dat wel en pakt haar breiwerk er maar weer bij. Als ik weg ga hoor ik haar wel nog even zuchten: ‘it is cold, getting old…’ 

Verpleegkundige Cobi moest in 1949 werken met de feestdagen. Hoe ging dat toen? Lees meer >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.