Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Conny: ‘Cliënten en hun iPad’

Steeds vaker komen bij ons nieuwe cliënten erbij die een computer of iPad bezitten.
ipad.jpg

Deze groep zal snel groter gaan worden. Ik vind het geweldig om te zien wat dit voor veel ouderen kan betekenen. De meeste van hen gebruiken hem om spelletjes te spelen zoals Wordfreud of Patience. Maar er zijn er ook een aantal die ermee kunnen e-mailen en zelf skypen. Wij hebben in onze instelling een internetcafé, waar vrijwilligers de ouderen van binnen en buiten de instelling bijstaan en eenvoudige instructies aanreiken om zo zelfstandig met een computer om te kunnen gaan. Het mooie ervan is dat hiermee een stuk aan eenzaamheid of verveling kan worden teruggedrongen. Bovendien blijft men binding houden met de wereld om hun heen.

Skypen met Parkinson

Bij ons was er eens cliënt die vooral via Skype contacten had met zijn kinderen en kleinkinderen. Hij had een aangepast computer en muis, omdat hij door de ziekte van Parkinson beperkte mogelijkheden had. Bezoek kreeg hij zelden, dus was het voor hem het een hoogtepunt van de dag als hij op deze wijze mensen kon ‘bezoeken’.  Er zijn bewoners die er niets mee te maken willen hebben. Er zijn er genoeg die al moeite met de afstandsbediening van de tv of de sta-op-stoel hebben. Vooral omdat ze bang zijn om wat verkeerd te doen. Maar hoe dan ook; ook deze ouderen zullen dankzij domotica in de zorg langer thuis kunnen wonen. Daarbij zal de thuiszorg via een scherm zorg op afstand de ouderen kunnen bijstaan. Zorgvragen kunnen worden beantwoord. De gordijnen open of dicht doen, de voordeur openen, boodschappen bestellen, alles via domotica. Het zal niet alleen bij een halsalarm en een oproepsysteem blijven. Over een aantal jaren zal het een geaccepteerd gegeven zijn, dat iedereen met elkaar in verbinding staat, cliënt, familie, arts en de verzorgende.

Ben jij ook zo lyrisch als Conny over domotica in de zorg? Reageer hieronder!

1 REACTIE

  1. Wat fijn om te lezen. Als logopediste geef ik ouderen die een laptop of ipad hebben ook online logopedie en dat vinden ze heel prettig. Ze kunnen hierdoor logopedische zorg in hun eigen omgeving ontvangen en hun spraakoefeningen zelf doen op een moment wat hun het beste uitkomt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.