Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Blog Conny: ‘Ik kan niet wennen aan het opruimen van sputum’

Als er een flinke bloeding ontstaat bij een bewoner en alles onder het bloed komt te zitten, kan dat een flinke indruk maken op degene die hier mee te maken krijgt.
Blog Conny: ‘Ik kan niet wennen aan het opruimen van sputum’

Zowel de cliënt als de omstanders kunnen bij het zien van veel bloed echt beroerd worden. Vooral hoofdwonden staan erom bekend dat het vaak een bloedbad is. En omdat een oudere vaker een kans maakt op een valpartij met hoofdletsel, komt het relatief vaak in de ouderenzorg voor dat er flinke wonden ontstaan.

Ik heb mening stagiaire zien gruwelen tijdens het verzorgen van een bloedende wond. Sommige trekken wit weg en dan heb ik naast het verzorgen van een cliënt ook de zorg van de leerling. Ik heb gelukkig zelf geen last van het zien van bloed. Maar ik heb wel problemen met wat anders.

Het ergste wat mij kan overkomen in het verzorgen van ouderen, is het moeten opruimen van sputum. Of het begeleiden van het ophoesten en het verwijderen ervan. Ik kan er maar niet aan wennen. Waar dat vandaan komt, is voor mij een raadsel. Veel collega’s hebben vaak moeite met het zien van braken en het opruimen van braaksel. Daar heb ik gelukkig geen last van en ik kan me daar overheen zetten. Ook het reinigen van ontlasting is voor mij geen opgave. Iets waar ik tijdens mijn opleiding erg over heb verbaasd is dat ik daar erg snel aan kon wennen. Terwijl ik aan het begin er grote vraagtekens bij had. Zo heeft iedereen wel iets waar tegenop wordt gezien tijdens het werken met de zorgvragers.

Wat vind jij het minst leuke klusje in je werk? Laat je reactie hieronder achter!

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Braaksel vind ik echt een probleem. Ik kan er dan net zo goed naast gaan liggen.
  En waar ik ook niet tegen kan zijn bloedneuzen. Dit komt doordat wij een client hebben gehad die altijd erge bloedneuzen had. Een keer zelfs zo erg dat we met z’n drieen hebben moeten wisselen. Sinds die tijd bel ik een collega voor een bloedneus.

 3. Ik heb ook het meeste moeite met sputum… Vroeger in het ziekenhuis moesten wij de wegwerppotjes ledigen in de pospoeler omdat de inhoud anders onderin de vuilniszak zou belanden. 🙁 Ik keerde het potje met afgewend gezicht om boven de pospoeler en telde tot 10…. Dan was de viezigheid er wel uitgedropen…. Ik krijg nog de kriebels als ik er aan denk!

 4. Nou, ik raak er niet aan gewend en zal er ook niet aan wennen. Maar sta er niet brakend bij gelukkig. (collega wel eens zien doen, haha)
  Ik kan me er overheen zetten om iemand in zijn waarde te laten en de boel op te ruimen zonder een gruwel gezicht op te zetten.
  Wat ik wel heel vies vind is patiënt met vieze alcohollucht bij een overdosis drank en bijbehorende braaksel na een nacht stappen. Als ze er dan ook nog bij gaan poepen omdat de sluitspieren het begeven dan doe ik alvast overschort aan en een snoetje op de neus om de ranzige luchten tegen te gaan…
  Overdreven? Ja, zal best. Overigens zijn ze in meeste gevallen buiten kennis door het comazuipen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.